Bursa americană urmează trendul pieţelor europene, după ce mutaţia înregistrată de coronavirus generează îngrijorări în rândul investitorilor. Dolarul se redresează. Ţiţeiul înregistrează o scădere de 4%. Tesla îşi face debutul în S&P 500 cu o scădere de 4,1%, scrie Euro2Day.

Acțiunile americane înregistrează pierderi, urmând tendința de pe piețele europene în urma haosului cauzat de mutația coronavirusului depistată în Regatul Unit și de îngrijorările legate de o nouă creștere a cazurilor.

Dow Jones a scăzut cu 0,58%, la 30.005 puncte, Nasdaq este cu 0,69% mai jos, la 12.668 puncte, în timp ce S&P 500 a scăzut cu 0,88%, la 3.674 puncte.

Duminică, ministrul britanic al sănătăţii, Matt Hancock, a declarat că noua tulpină de coronavirus este „scăpată de sub control”, încercând să justifice impunerea carantinei în Londra și o parte din Anglia, carantină despre care a spus că ar putea dura până când vaccinurile devin disponibile pe scară largă.

Restricții dure în Europa 

Duminică, de la miezul nopții, Germania, Franța, Italia, Belgia, Olanda, Irlanda, Bulgaria și România și-au întrerupt legăturile aeriene cu Marea Britanie. 

Scăderea acțiunilor are loc în ciuda faptului că în SUA, Congresul a ajuns la un acord cu privire la un nou pachet de stimulente bugetare.

Noul pachet de stimulare financiară a economiei SUA, care a fost puternic afectată de impactul noii pandemii de coronavirus, va avea o valoare de aproximativ 900 de miliarde de dolari. Acesta prevede, printre altele, ajutoare de șomaj în valoare de 300 de dolari pe săptămână și ajutoare în valoare de 600 dolari pentru mulți americani vulnerabili.

În condiţiile în care de la începutul anului S&P 500 a crescut cu 14,8%, Dow Jones cu 5,8%, iar Nasdaq a înregistrat un adevărat raliu, cu 42,2%, investitorii ar putea vedea o oportunitate de a-şi adjudeca profitul, într-un moment în care indicii sunt la niveluri record.

În sectorul mărfurilor, țițeiul a scăzut cu 4,4% până la 46,9 dolari pe baril, în timp ce aurul s-a situat cu 0,3% mai jos, la 1.883 dolari pe uncie.

Pe piața valutară, dolarul s-a consolidat în raport cu euro, yenul și lira sterlină. Cursul de schimb faţă de moneda europeană este la nivelul de 1,22 dolari/euro.

La capitolul obligațiuni, randamentul obligațiunii americane pe 10 ani a scăzut cu două puncte de bază,  la 0,92%.

Pe „roșu” se află acțiunile companiilor care ar fi beneficiat de deschiderea economiei. Acţiunile companiei Norwegian Cruise Line se prăbuşesc cu peste 6%, la fel ca şi Royal Caribbean. Acţiunile Delta Airlines scad cu peste 5%.

Pierderi de 4,1% înregistrează şi acțiunile Tesla, ajungând la 666 de dolari, la debutul lor în S&P 500.