Chinezii de la Huawei ar putea lansa, până la sfârşitul acestui an, un smartphone echipat cu un sistem de operare propriu, denumit HongMeng, în locul sistemului de operare Android realizat de Google, potrivit unor surse citate de publicația chineză Global Times, scrie StartupCafe.ro. Informația contrazice o declarație oficială făcută în urmă cu două săptămâni, la Bruxelles, de o vicepreședintă a Huawei, potrivit căreia sistemul de operare al Huawei, aflat încă în dezvoltare, este destinat doar uzului industrial și nu este proiectat să înlocuiască Android.

Telefonul ar urma să aibă prețul de 2.000 de yuani (aproape 290 de dolari). Provocarea pentru noul sistem de operare este să atragă dezvoltatori de aplicații mobile care să creeze un ecosistem consistent în jurul HongMeng, cum sunt pe Android sau iOS. „Noile telefoane Huawei cu sistemul HongMeng vor debuta pe piață în trimestrul al patrulea, cu până la câteva milioane de unități. Se așteaptă ca smartphone-ul să apară împreună cu seria Huawei Mate 30. Sarcina prioritară pentru Huawei este de a atrage cât mai mulți dezvoltatori pentru a construi un ecosistem”, a menționat sursa citată de Global Times.

Google a restricționat accesul Huawei la actualizările sistemului său de operare, Android, pentru viitoarele dispozitive produse de compania chineză, totul ca urmare a sancţiunilor impuse de Statele Unite asupra companiilor chineze care ar prezenta un risc de securitate. În acest context, presa a speculat că Huawei va renunța la Android și va trece pe propriul său sistem de operare, aflat în dezvoltare încă din anul 2012.