La fabrica Mirafiori au participat la referendum 96% dintre cei 5.431 de muncitori, timp de două zile. Rezultatul a dezamăgit sindicatele de muncitori, care au insistat încă din luna septembrie a anului trecut că acordul încalcă drepturile muncitorilor.
Managerul Sergio Marchionne a anunţat în aceeaşi perioadă că FIAT intenţionează să investească 20 de miliarde de euro, dar pentru a face acest lucru are nevoie de garanţii din partea muncitorilor.
Alga Zaharescu, singura româncă angajată la departamentul de design de la FIAT, a explicat că nemulţumirea muncitorilor a pornit de la creşterea numărului de ore lucrate pentru aceeaşi bani. Mai mult, ei vor trebui să-şi exercite dreptul la grevă cât mai puţin posibil.
”Adevărata criză FIAT a cunoscut-o în 2009, când mulţi muncitori au fost trecuţi în şomaj. În prezent chiar se fac angajări, semn că momentul dificil a trecut”, a declarat Alga Zaharescu.
Tensiunile din zilele de dinainte de referendum s-au consumat între managerul general, Sergio Marchionne, şi preşedinţii de sindicate. FIOM, sindicatul muncitorilor metalmecanici, a ameninţat că se retrage din întreprindere.
Sursa: Agerpres