Nadir, care a pledat ”nevinovat”, ar fi sustras suma respectivă de la compania Polly Peck între 1987 şi 1990. Pentru a se apăra, el a afirmat că a transferat banii între societăţile sale.

În 1993, Nadir a fugit în Cipru, ca urmare a falimentului Polly Peck, care ajunsese la datorii de 550 milioane de lire sterline. În august 2010, Nadir a revenit în Marea Britanie, după ce a obţinut garanţii că poate să rămână în libertate în aşteptarea procesului său. El a plătit atunci o cauţiune de 250.000 de lire sterline.

Polly Peck, la origine specializată în activităţi textile, s-a diversificat treptat, deschizându-se şi altor domenii, precum electronica, dând faliment însă în 1990, când autorităţile britanice au început o anchetă pentru fraudă. Majoritatea activităţilor grupului îşi aveau baza în Turcia şi în autoproclamata Republică Turcă a Ciprului de Nord (RTCN, recunoscută doar de Ankara).

Falimentul Polly Peck, notează Reuters, a fost unul dintre cele mai răsunătoare din regat, punând totodată în încurcătură Partidul Conservator, aflat acum la putere, care a acceptat donaţii mari din partea lui Nadir în anii ’80.

Nadir şi-a folosit averea pentru a duce un stil de viaţă de ”English gentleman”, cu două reşedinţe la ţară, cai de curse şi un garaj plin cu maşini Range Rover şi Rolls Royce. Dornic să parvină în societatea britanică, Nadir a donat sute de mii de lire sterline conservatorilor conduşi în anii ’80 de fostul premier Margaret Thatcher.
Sursa: Agerpres