Mulţi şoferi nu ştiu acest detaliu! Este interzis să transportaţi asta în autoturisme! Amenzile sunt usturătoare

Mulţi şoferi nu ştiu acest detaliu! Este interzis să transportaţi asta în autoturisme! Amenzile sunt usturătoare
Mulţi şoferi nu ştiu acest lucru, însă pot risca amenzi deosebit de serioase în cazul în care transportă aceste lucruri în maşină. Codul Rutier aflat în prezent în vigoare are o serie de interdicţii pentru participanţii la trafic, poliţiştii încercând astfel să stabilească o conduită potrivită pentru o bună desfăşurare a traficului rutier.

O serie de prevederi importante, dar mai puţin ştiute de şoferii de rând, pot aduce penalizări grave celor care nu le respectă. Astfel, conform Codului Rutier  aflat în vigoare, șoferii au interzis să transporte, pe locurile din față, atât copii mici, cât și animale, indiferent dacă sunt de companie sau nu. Amenda este una serioasă pentru cei care nu respectă legea.

La cât se ridică amenda

Şoferii care transportă animale pe locurile din față, riscă sancțiuni cu o amendă din clasa a IV-a, mai exact, între nouă și 20 de puncte amendă. La acest moment, punctul de amendă este plafonat la valoarea de 145 de lei, valoare ce trebuia să fie valabilă până la finalul anului 2017. În mod normal, punctul de amendă ar fi crescut de la 1 ianuarie 2018, la valoarea de 190 de lei, însă Guvernul a stabilit plafonarea la 145 de lei pentru anul curent. Dacă ne raportăm la cele între 9 și 20 de puncte amendă, sumele sunt cuprinse astfel, pentru cei care transportă animale pe scaunul din față al mașinii, între 1305 și 2900 de lei, scrie playtech.ro.

Codul Rutier, la un pas de a fi schimbat

Un proiect de modificare a Codului Rutier se află în analiza Comsiei de Transporturi din Camera Deputaților. Potrivit proiectului, sancţiunile pentru şoferii care consumă alcool sau fac depăşiri pe linia continuă vor fi mult mai aspre.

Legea discutată de Comisia de Transporturi prevede ca cei care au băut alcool înainte de a urca la volan să rămână fără permis timp de un an, şi nu de trei luni, aşa cum era până în prezent. O altă propunere din acest proiect de lege se referă la creşterea perioadei de suspendare a permisului de la 30 la 90 de zile în cazul depăşirilor neregulamentare.

În prezent, conform Codului Rutier, permisul este suspendat pentru 30 de zile pentru săvârșirea următoarelor contravenții:

 • depășirea altor vehicule în timp ce așteaptă la culoarea roșie a semaforului sau la trecerile la nivel cu cale ferată;
 • neacordarea priorității pietonilor care se află pe sensul de deplasare a șoferului și care trec prin locurile special amenajate și semnalizate;
 • neacordarea priorității vehiculelor care au acest drept;
 • nerespectarea culorii roșie la semafor;
 • depășirea neregulamentară;
 • nerespectarea ordinelor polițistului rutier;
 • neprezentarea la unitatea de poliție când s-a produs doar un accident cu pagube materiale.

Suspendarea permisului de conducere pentru 60 de zile, se realizează pentru următoarele contravenții:

 • neacordarea priorității, depășirea neregulamentară sau trecerea pe roșu, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat pagube materiale;
 • nerespectarea interdicției temporare de circulație pe un drum public;
 • nerespectarea regulilor de circulație referitoare la coloane oficiale sau intercalarea într-o astfel de coloană;
 • circulația pe sens opus, cu excepția efectuării regulamentare a depășirii.

Pentru 90 de zile, permisul se suspendă doar în urma săvârșirii de către șoferi a următoarelor infracțiuni:

 • conducerea sub influența alcoolului, dacă fapta nu constituie infracțiune;
 • conducerea vehiculului cu probleme la sistemul de frânare sau la mecanismul de direcție;
 • neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată dacă barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau dacă semnalele cu lumini roșii și/sau sonore sunt active;
 • depășirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe drumul respectiv.

Etichete: , ,
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News

Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook