Mugur Isărescu avertizează asupra discursurilor conspiraționiste

Mugur Isărescu a declarat că fiecare om este liber să îmbătrânească așa cum dorește, însă a remarcat că unii oameni „au luat-o aiurea” și văd doar conspirații. A făcut această observație în contextul unei întrebări despre posibila reacție a piețelor în cazul unei victorii a unui candidat populist în alegerile prezidențiale.

Guvernatorul BNR a spus că nu este posibil să înțelegi realitățile financiare actuale din România dacă te limitezi la lecturi despre bătălia de la Stalingrad. A subliniat că este necesar un minim de documentare economică pentru a înțelege cum funcționează piețele, fără a deveni neapărat tehnicieni în domeniu.

Capitalul reacționează negativ la mesajele anticapitaliste și la intențiile de naționalizare

Mugur Isărescu a relatat că mesajele care promovează idei precum naționalizarea sau atacul asupra pieței libere nu sunt bine primite în mediul economic. A menționat că „spui cuiva că îl naționalizezi și el vine și spune: ‘Să trăiți, am venit la dumneavoastră’”, referindu-se la reacția ironic-preventivă a investitorilor.

A amintit că, potrivit lui Lenin, pentru a distruge capitalismul trebuie să distrugi băncile, bursele și să cucerești stațiile de cale ferată. A sugerat astfel că retorica anticapitalistă este periculoasă pentru echilibrul economic și percepția externă a țării.

„Spui cuiva că îl naţionalizezi şi el vine şi spune „Să trăiţi, am venit la dumneavoastră!”. Normal, adică mai citesc şi eu. Fiecare om poate să îmbătrânească cum îi place, dar unii prea au luat-o aiurea, aşa, conspiraţii, văd numai conspiraţie. Dacă citeşti numai despre bătălia de la Stalingrad, nu ai cum să înţelegi totuşi ce se întâmplă actualmente în finanţele din România. Mai trebuie să pui mâna să mai citeşti şi cum funcţionează pieţele. Dar principial, eu nu zic să devină tehnicieni. Ştim foarte bine, capitalul nu iubeşte, asta este, nu iubeşte asemenea declaraţii şi intenţii, nici nu spun de măsuri. Ce zicea –  ştiţi că am trăit şi în perioada cealaltă – tovarăşul Lenin? Dacă vrei să distrugi capitalismul, omori băncile, omori bursele şi cucereşti staţiile de cale ferată”, a afirmat Mugur Isărescu.

BNR
SURSA FOTO: Dreamstime

Guvernatorul BNR critică discursul naționalist și extremist

Răspunzând unei alte întrebări, Isărescu a afirmat că discursurile cu elemente naționaliste, legionare, comuniste sau socialiste nu creează imaginea unei țări serioase. A descris astfel de intervenții ca fiind nesănătoase și anacronice.

A punctat că trăim într-o altă lume, cu reguli economice și financiare moderne. A invitat publicul să citească rapoartele băncilor care finanțează România pentru a înțelege cum reacționează acestea la discursurile publice tensionate sau radicale.

Guvernatorul BNR a recunoscut că România se confruntă cu probleme sociale reale. A subliniat că nu toți cetățenii au resimțit creșterea economică, iar acest dezechilibru trebuie abordat. Potrivit lui, problema majoră este una distributivă, și anume: cum se distribuie beneficiile economice într-un mod echitabil.

A menționat că BNR ridică această problemă de peste un deceniu și că este nevoie de formule mai bune de redistribuire a creșterii economice. A delimitat însă clar această temă de discursurile populiste și conspiraționiste care, în opinia sa, afectează stabilitatea și credibilitatea României.

„Nu sunt sănătoase discuțiile astea. Discursul ăsta public nu dă sentimentul că suntem o țară serioasă. Ce sunt acuzele astea? E altă lume acum. Trăim în altă lume. (…) Citiţi ce scriu băncile care ne finanţează când văd un asemenea discurs… Noi avem probleme sociale, într-adevăr, aia e altceva. Nu toată lumea a simţit creşterea economică. Asta e, într-adevăr o chestie pe care noi am ridicat-o de mai mult de zece ani. Cum distribui mai bine creşterea economică? Deci eu cred că o bună problemă socială este cea distributivă, deci găseşti formule”, a afirmat Isărescu.