Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a reacționat la acuzațiile lansate de jurnalistul Ion Cristoiu privind manipularea cursului valutar în scop politic. Într-o conferință de presă, Isărescu a respins ideea unei conspirații, explicând că piața valutară a reacționat la instabilitatea politică și la discursurile populiste.
El a subliniat că investitorii se retrag în mod firesc din economiile în care apar amenințări la adresa proprietății private sau idei precum naționalizarea. Totodată, BNR a intervenit pentru a limita impactul presiunilor din piață asupra leului.
Avertismentele lui Mugur Isărescu despre reacțiile pieței financiare
Mugur Isărescu a susținut marți o conferință de presă în care a vorbit despre evoluțiile recente din piața valutară. Guvernatorul BNR a subliniat că deprecierea leului după primul tur al alegerilor nu a fost rezultatul vreunei intervenții ascunse.
Potrivit acestuia, investitorii reacționează sensibil la mesajele politice percepute ca amenințări economice.
„Vom începe să discutăm despre un nou nivel de echilibru, nu știm unde va fi, putem să-l discutăm, piața îl va determina în mare măsură. La ce ne așteptam când avem aceste randamente care înseamnă riscuri de țară. (…) Deci o deteriorare extraordinară a riscului de țară în România”, a declarat Isărescu.
El a punctat că presiunea pe leu a fost una foarte mare, fără precedent în ultima perioadă. În opinia sa, piețele de capital sunt influențate de percepția asupra stabilității politice și economice.

Aceste reacții nu ar trebui interpretate drept manipulări, ci ca efecte normale ale tensiunilor din spațiul public. Isărescu a afirmat că BNR nu poate controla emoțiile pieței, dar poate interveni pentru a limita dezechilibrele.
„Ne așteptam la altceva decât dacă apare o situație tensionată în politică să se deprecieze cursul. Era ceva de așteptat și presiunea a fost foarte mare, n-a fost conspirație.
Dar și piața valutară și piața monetară și bursa sunt piețe de capital.
Nu e nicun fel de conspirație în faptul că peste tot în lume capitalul nu iubește declarații de tipul naționalizări, confiscări și așa mai departe și pleacă de unde sunt aceste declarații”, a mai spus guvernatorul.
Cristoiu acuza că BNR este instrument politic împotriva lui George Simion
Ion Cristoiu a lansat luni un atac dur la adresa guvernatorului BNR, susținând că acesta ar fi orchestrat o manipulare a pieței valutare pentru a submina candidatura lui George Simion.
Jurnalistul a scris pe platforma X că „euro era ținut sub valoarea sa reală, iar imediat după primul tur, Mugur Isărescu i-a dat drumul”, sugerând o intervenție deliberată.
Cristoiu a comparat acțiunea presupusă a BNR cu o strategie de intimidare similară celei din pandemie. „Românii trebuiau manipulați cu teza: dacă vine George Simion, economia se prăbușește”, a afirmat acesta.
Operațiunea Nicușor Dan Președinte încă din decembrie 2024. Faza: Justificarea fraudei. Ca prin miracol, leul a început să crească, Roborul a scăzut, Bursa a deschis pe roșu. Asta, cică, pentru că Pericolul George Simion a trecut. Strategia Sistemului a constat în crearea… pic.twitter.com/nCMYSXgFDe
— Ion Cristoiu (@IonCristoiu) May 19, 2025
În opinia sa, mișcările din piață au fost controlate „militaricește”, pentru a induce frica și a orienta votul public într-o anumită direcție.
Jurnalistul nu a oferit însă dovezi concrete care să susțină aceste acuzații. El a continuat prin a cere demisia lui Isărescu, spunând că George Simion ar trebui să ceară „pensionarea Generalului Mugur Isărescu”.
Explicațiile BNR privind deprecierea leului și intervențiile instituției
În fața acuzațiilor publice, Mugur Isărescu a prezentat date economice care explică contextul dificil din luna mai. Potrivit acestuia, presiunea asupra leului a fost una dintre cele mai ridicate din istoria recentă.
BNR a intervenit în piață pentru a susține moneda națională, pe fondul unor ieșiri masive de capital cauzate de instabilitatea politică.
„S-a creat o celulă de criză. Ministrul Finanțelor a venit la BNR. Nu a fost ușor.
Nu numai că am intervenit, s-au creat probleme legate de lichiditatea din piață. În aceste condiții, cursul de sub 5 lei era imposibil de apărat. Nu pierdem rezerva, doar schimbăm valuta.
Ca o concluzie. Nu numai că am intervenit. Cursul sub 5 lei era imposibil de apărat”, a declarat guvernatorul.
El a mai explicat că orice intervenție pe piața valutară înseamnă retragerea lichidității din economie.
„Orice intervenție scoate lichiditate din piață. Daca pierzi 1 miliard de euro, scoți din piață cinci miliarde de lei”, a precizat acesta.
Potrivit lui Isărescu, situația a fost agravată de discursurile publice agresive din campania electorală.
„Ne-am jucat cu focul. Când vorbești de naționalizare, evident, au fost ieșiri de capital”, a punctat guvernatorul.
Analiza inflației și avertismentele privind deficitul bugetar
Guvernatorul BNR a prezentat și raportul trimestrial asupra inflației. El a menționat că scăderea inflației a fost influențată în principal de reducerea prețurilor la combustibili.
Această evoluție a fost determinată de corecțiile internaționale ale cotației petrolului. Totuși, presiunile inflaționiste se mențin în cazul produselor alimentare și al serviciilor.
Isărescu a avertizat că, deși inflația pare sub control, pericolele nu au trecut. Creșterea costurilor cu forța de muncă și a prețurilor la alimente procesate rămâne un factor de risc. În plus, el a atras atenția că balanța comercială continuă să se deterioreze.
„În luna mai am avut o presiune puternică pe piața valutară, ieșiri mari de capital, istorice. A fost o avalanșă de factori negativi. A început în perioada campaniei s-a deteriorat și apoi rezultatul alegerilor, demisia Guvernului și mai apoi ministerul finanțelor nu a mai putut să absoarbă bani din piață. Asta a fost semnalul de alarmă. Am asistat la ieșiri masive. BNR a intervenit cu sume foarte mari”, a declarat Isărescu.
Mesajul către politicieni: se poate reduce deficitul fără recesiune
În finalul conferinței, guvernatorul a transmis un mesaj clar: ajustările bugetare nu trebuie să însemne austeritate extremă. El a precizat că există soluții pentru reducerea deficitului fără a produce o recesiune economică.
„Am vorbit în Parlament și mă repet. Am spus că există o formulă pentru a reduce austeritatea. Avem un program de dietă, strângem cureaua treptat”, a spus Isărescu.
El a subliniat că deciziile privind distribuția costurilor aparțin factorilor politici, nu BNR.
De asemenea, Isărescu a criticat lipsa dezbaterilor economice în spațiul public. În opinia sa, accentul cade prea mult pe crize și mai puțin pe soluții.
„Nu am auzit discuții despre economie în spațiul public. Doar dacă se prăbușește. Nu se prăbușește nimic. Nimeni nu vrea să plătească pentru reducere deficitului. Distribuția costurilor acestor ajustări este o chestiune politică, politicienii stabilesc acea formulă de distribuție a cheltuielilor”, a conchis guvernatorul.