'Rata de politică monetară este bine poziţionată la 3,5%. În ceea ce priveşte ratele de dobândă ale băncilor (n.r. – la credite), de la caz la caz, mai este câmp de reducere', a explicat guvernatorul BNR. El a spus că această teorie se explică prin evoluţia a doi factori: lichiditatea din piaţă, în surplus, şi marjele dintre dobânzile active şi cele pasive, care sunt încă ridicate.

'Avem un studiu care arată că, în ceea ce priveşte dobânzile la creditele ca consum, suntem sub nivelurile din Cehia, Ungaria şi Polonia. Dar, la creditele pentru IMM-uri, ratele de dobândă sunt relativ ridicate în România. Multe bănci se plâng de faptul că multe IMM-uri nu asigură condiţii de bonitate suficiente pentru o creditare mai ieftină', a subliniat Mugur Isărescu.

El a spus, însă, că nu se aşteaptă la o reducere generală, ci este posibil să asităm la accentuarea diferenţierilor de la caz la caz.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României /BNR/ a decis, vineri, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la 3,5% pe an. CA al BNR a hotărât şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO) aplicabile pasivelor în lei şi în valută, la 12 şi respectiv 18 la sută.AGERPRES