Muftiul Muurat Iusuf face apel la credincioşii de confesiune musulmană din România să respecte strictă regulile sanitare şi de igienă personală precum şi măsurile de carantină impuse de autorităţi pentru prevenirea îmbolnăvirii şi răspândirii virusului COVID-19, potrivit unui comunicat de presă transmis AGERPRES.

Conform sursei citate, şeful Cultului Musulman din România le aminteşte coreligionarilor săi că principiul care, de-a lungul timpului, a stat la baza dezvoltării umanităţii, ” ‘Mens sana in corpore sano’ ilustrează astăzi, mai mult decât oricând, necesitatea de a ne îngriji de curăţenia corporală pentru a ne menţine sănătatea”.

“Curăţenia face parte din credinţa noastră, iar omul este dator să aibă grijă de corpul primit ca zălog din partea Creatorului, iar unul dintre principiile fundamentale ale omenirii este întreţinerea sănătăţii. În contextul actual, când ne confruntăm la nivel global cu ameninţarea virusului COVID-19, facem apel la toţi enoriaşii să respecte cutumele religioase referitoare la igienă şi, de asemenea, să respecte toate măsurile şi recomandările autorităţilor statului în această privinţă”, se arată în comunicatul transmis de Muftiul României.

Apel la musulmani de a respecta măsurile de carantină

În context, liderul religios invocă pasaje din Coran ce fac referire la obligativitatea musulmanilor de a se preocupa de curăţenia corporală şi respectarea măsurilor de carantină.

“În Coranul cel Sfânt stă scris: Allah îi iubeşte pe cei care se purifică şi se curăţă. (Et-Tevbe cap. 9; versetul 108); şi îşi curăţă veşmintele. Totodată Profetul, în relatările sale afirmă: Majoritatea oamenilor nu înţelege valoarea celor două lucruri – sănătatea şi timpul. Negreşit Allah este curat, iubeşte curăţenia şi iubeşte oamenii curaţi; aveţi grijă de sănătate şi de mediul înconjurător. Acela dintre voi care înnoptează fără să se spele pe mâini, iar mai apoi a doua zi moare, să nu învinovăţească pe nimeni altcineva … Dacă într-un loc este carantină, nu vă duceţi acolo, iar dacă sunteţi prinşi în carantină, nu ieşiţi de acolo”, se mai arată în apelul lansat de Muftiul Muurat Iusuf către credincioşii musulmani din România.