După ce o femeie gravidă din București, contact al pacientului care a fost internat în Spitalul Gerota, a primit un rezultat pozitiv când a fost testată, au început să apară întrebări legate de felul în care Covid-19 interacționează cu mamele și sarcinile acestora.

„În China, mama infectată a transmis virusul în momentul nașterii. Aparent, nu ar fi probleme în timpul sarcinii. Orice femeie gravidă are un factor mai mare de risc”, a transmis Adrian Marinescu, medic infecționist la spitalul Matei Balș, pentru Antena3.

Schimbări ale sistemului imunitar

Femeile gravide trec atât prin schimbări fiziologice cât și prin schimbări ale sistemului imunitar în timpul sarcinii care le-ar putea face mai predispuse infecțiilor respiratorii, inclusiv cele cu Covid-19. Din acest motiv, li se recomandă să se ferească mai mult ca oricine de persoanele care sunt bolnave.

Conform cdc.gov, în momentul de față, nu există informații legate de pierderi de sarcină cauzate de Covid-19. Pe de altă parte, au fost observate pierderi de sarcină în cazul altor infecții cu viruși de tip coronavirus, precum SARS-Cov și MERS-Cov. Trebuie menționat că temperaturile ridicate în timpul primului trimestru de sarcină pot crește riscul anumitor defecte în timpul nașterii.

Transmiterea virusului în timpul sarcinii sau după naștere

Potrivit sursei menționate, nu se știe dacă există o legătură directă între o mamă infectată cu Covid-19 și transmiterea infecției către copilul acesteia, fie că este vorba de o transmitere înaintea, în timpul sau după sarcină. De asemenea, virusul nu a fost detectat în mostre de lapte sau lichid amniotic.

Reacții adverse în timpul sarcinii au fost înregistrate în cazul celor născuți de mame infectate de Covid-19 însă nu se știe dacă acestea au fost un rezultat al transmiterii cauzate de sarcină.

Trebuie menționat că în cazul femeilor care erau infectate cu SARS-Cov și alăptau, în mostrele analizate nu au fost detectate urme ale virusului în lapte dar au fost găsiți anticorpi meniți să lupte cu acel virus.