Cum cercetarea în domeniul farmaceutic avansează rapid, este limpede că starea de sănătate a românilor a avut de suferit din moment ce medicii au prescris, timp de patru ani, aceleaşi medicamente, mai ales că în UE media de actualizare a listei este circa de 180 de zile. Actualizarea listei va costa MS 400 de milioane de lei, pentru includerea a 140 de molecule pe listă, din care 80 sunt inovative, adică mai scumpe.

Chiar dacă statul actualizează lista de compensate, este posibil ca aceste terapii noi nici să nu ajungă în farmacii.

MS nu a spus încă de unde va aduce banii necesari pentru actualizare sau pe ce criterii se va face includerea pe listă, dar nici cum  va proteja accesul românilor la medicamentele noi din farmacii, având în vedere amploarea extraordinară a exportului paralel de medicamente.

Din cauza politicii preţului celui mai mic din Europa, noile medicamente ar putea lua calea exportului paralel. Doar o cutie din trei  care se importă în România ajunge în farmacie și tot una din trei cutii din farmacie ajunge şi la pacient,  potrivit lui Dragoș Damian, președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România.

Nou termen dat de MS pentru actualizare vine după un alt termen dat pentru această chestiune, care a expirat în urmă cu o lună.