Într-un articol apărut vineri în publicaţia britanică ‘Financial Times’, Robert Zoellick susţine că în cazul în care economia Chinei va continua creşterea solidă, nu se va mai putea baza doar pe majorarea exporturilor şi a investiţiilor, ci va trebui să se reechilibreze printr-un consum intern mai mare.

‘Motoarele de creştere meteorică ale economiei chineze sunt în declin. Până în 2030, dacă China ajunge la un venit pe cap de locuitor de 16.000 de dolari – o posibilitate rezonabilă – efectul asupra economiei mondiale va fi echivalent cu adăugarea a 15 Corei de Sud de astăzi’, a afirmat oficialul Băncii Mondiale. Acesta a avertizat că fără schimbări fundamentale, China doar va exacerba problemele economiei mondiale şi cele proprii: dezechilibrele mai ridicate, preţul mai mare al alimentelor şi al resurselor, mai multe daune aduse mediului, sprijinirea cu dificultate a populaţiei îmbătrânite şi dependenţa de pieţele externe.

Deşi liderii de la Beijing sunt conştienţi de necesitatea reformelor, ‘O problemă critică este modul în care China poate finaliza tranziţia sa către o economie de piaţă’, explică Robert Zoellick. Acesta propune o agendă extinsă, care să cuprindă redefinirea rolului guvernului şi aplicarea legilor, extinderea sectorului privat, promovarea concurenţei şi reforme mai ample pe pieţele financiare, a forţei de muncă şi al terenurilor.

Preşedintele Băncii Mondiale a cerut oficialilor chinezi să promoveze industriile ecologice, să-şi întărească sistemul fiscal şi să facă eforturi pentru a avea servicii publice mai eficiente, cu implicarea sectorului privat.

Zoellick recunoaşte că soliditatea Chinei a fost crucială în stabilizarea economiei mondiale în timpul crizei dar modelul de creştere al economiei chineze nu este sustenabil.

‘Ceea ce se întâmplă în China este la fel de important ca ce se întâmplă în Europa, Japonia sau Statele Unite’, a concluzionat preşedintele Băncii Mondiale.

SURSA: Agerpres