Google este cel mai popular motor de căutare din lume, iar în ţara noastră are o cotă de piaţă de peste 95%. Pe net, însă, există şi altfel de motoare de căutare, specializate, care încearcă să găsească o cale de a obţine o felie din tortul de miliarde de dolari pe care Google le câştigă anual.

Internetul este plin de motoare de căutare care oferă servicii de căutare specializate. Dintre toate acestea, niciunul nu se poate măsura cu Google în ceea ce priveşte căutările generale, însă câteva îl depăşesc pe nişa lor.

Spre exemplu, în era Twitter şi a reţelelor de socializare motoarele de căutare IceRocket, OneRiot şi Scoopler dau rezultate mai bune decât Google, lucru confirmat şi de co-fondatorul Sergey Brin care a spus că aici Google mai trebuie îmbunătăţit. IceRocket, OneRiot şi Scoopler afişează cele mai noi postări de pe Twitter şi de pe alte reţele de socializare.

0-44602-collecta.jpg

Un alt motor de căutare foarte interesant este Collecta.com. Acesta caută printre cele mai noi postări de pe bloguri, comentarii dar şi Twitter, şi le afişează în cascadă. Este ideal pentru companii şi persoane importante care vor să afle ce mai scriu bloggerii despre ei.

Dacă vrei să afli informaţii despre subiecte generale precum „Revoluţia din ’89” sau despre o anumită personalitate Kosmix.com este unul dintre cele mai bune motoare de căutare. Acest motor de căutare se bazează pe site-urile Wikipedia, Flickr şi YouTube 0-44604-hunch.jpgpentru a returna cele mai relevante informaţii.

Hunch.com este un motor de căutare  al cărui co-fondator este Caterina Fake, cea care a pus umărul şi la crearea Flickr. Acesta nu se vrea a fi un motor de căutare tradiţional,  ci un motor care te ajută să iei decizii.

Pentru cei pasionaţi de muzică şi în special de sunete, site-ul soundsnap.com găzduieşte cele mai tari efecte sonore de pe web, iar radiotuna.com este un motor care caută radiourile online.

SURSA: Wired.com