Sancţiunile impuse de către Regatul Unit Rusiei, care-l vizează personal pe preşedintele rus Vladimir Putin, iar de luni şi Banca centrală a Rusiei, ”sunt concepute pentru a face să cadă regimul Putin”, a spus inițial purtătorul de cuvânt.

Totuși, același purtător de cuvânt a revenit asupra declarațiilor și a respins faptul că Regatul Unit ar căuta „o schimbare de regim” precizând că ar urmări „să oprească” Rusia, conform informațiilor transmise de afp.com

Purtătorul de cuvânt a dat asigurări că nu doresc o schimbare de regim

„Nu căutăm nimic în privinţa schimbării regimului. Aici este clar vorba despe felul în care oprim Rusia”, a dat el asigurări. Aceste declaraţii intervin în urma unei serii de schimburi replici dure între Moscova şi Londra.

Amintim că Boris Johnson l-a catalogat săptămâna trecută pe Vladimir Putin drept un „dictator”. Kremlinul a precizat luni că plasarea în alertă a forţei nucleare a fost decisă de către Vladimir Putin ca o reacţie la declaraţii ale ministrului britanic de Externe Liz Truss cu privire la posibile confruntăriarmate între Rusia şi NATO.

”Dacă nu-l oprim pe Putin în Ucraina, vom vedea alte ţări ameninţate, ţările baltice, Polonia, Republica Moldova, iar asta s-ar putea termina printr-un conflict cu NATO”, a declarat duminică Liz Truss.

Ministerul Apărării din Rusia anunță că a plasat forţele de descurajare în alertă de luptă

Ministerul Apărării din Rusia anunță că a plasat forţele de descurajare în alertă de luptă, referindu-se la arsenalul nuclear. Vestea vine chiar în momentul negocierilor cu Ucraina de la graniţa cu Belarus, relatează DPA.

Potrivit sursei citate, președintele Vladimir Putin a fost deja informat de către ministrul Apărării, Serghei Şoigu, în legătură cu decizia privind arsenalul nuclear. De menționat este faptul că aceast implică rachete strategice, Flota Nordică şi Flota din Pacific şi forţele aviatice cu rază lungă de acţiune, conform unui comunicat al ministerului.

Totodată, trebuie amintit și faptul că duminică, Vladimir Putin a avansat perspectiva unei escaladări nucleare cu Occidentul în privinţa Ucrainei, dând ordin ca „armele de descurajare” ale Rusiei să fie puse în alertă specială. În cazul în care se va concretiza acest lucru, un adevărat dezastru ar putea fi creat.

La momentul actual, Rusia dispune de 1.625 de focoase nucleare desfăşurate, la care trebuie adăugate alte 2.870 aflate în silozuri şi alte 1.760 cu caracter strategic, ceea ce înseamnă în total 6.255 de focoase nucleare, potrivit ultimelor date actualizate şi recenzate de Institutul Internaţional de Cercetare a Păcii (SIPRI), cu sediul la Stockholm, citat de EFE.