Sancţiune fără precedent: A interzis orice tranzacţie cu Banca Rusiei

Administraţia preşedintelui Joe Biden a interzis luni persoanelor fizice şi companiilor americane să facă afaceri cu Banca centrală a Rusiei, Fondul suveran de investiţii al Rusiei şi Ministerul rus de Finanţe.

Deciziile adoptate de Departamentul american al Trezoreriei vor conduce practic la „imobilizarea imediată” a activelor Băncii centrale a Rusiei deţinute în SUA sau de către cetăţenii americani, se precizează într-un comunicat al Trezoreriei americane.

În plus, SUA au anunţat noi sancţiuni împotriva Fondului suveran de investiţii al Rusiei şi a directorului său general, Kirill Aleksandrovich Dmitriev, un apropiat al preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin.

Aceasta este ultima lovitură în cadrul sancţiunilor financiare adoptate de Occident împotriva Rusiei după invadarea Ucrainei şi este destinată să lovească sistemul financiar rusesc şi aşa slăbit.

„Acţiunile fără precedent pe care le adoptăm astăzi vor limita în mod semnificativ capacitatea Rusiei de a-şi utiliza activele pentru a-şi finanţa activităţile destabilizatoare şi vor ţinti fondurile de care Putin şi cercul său de apropiaţi depind pentru a putea să-şi finanţeze invadarea Ucrainei”, se arată în comunicatul semnat de secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

Putin ar dispune de rezerve valutare de 630 miliarde de dolari

Restricţiile adoptate de SUA şi UE cu privire la activele Băncii Centrale a Rusiei vor imobiliza aproape jumătate din fondurile de război ale lui Putin, a estimat o purtătoare de cuvânt a Trezoreriei americane. Aceasta a adăugat că aproximativ 13% din rezervele Băncii Centrale a Rusiei sunt deţinute în China.

Oficialii americani estimează că Putin dispune de rezerve valutare în valoare de aproximativ 630 miliarde de dolari iar măsurile anunţate luni sunt destinate să îi limiteze capacitatea de a vinde aceste rezerve pentru a reduce presiunile de finanţare apărute pe piaţa internă din Rusia.

Separat, Administraţia de la Washington a emis o autorizaţie cu privire la anumite tranzacţii cu energie cu Banca Centrală, o decizie care potrivit unui oficial de rang înalt este menită să diminueze consecinţele în Europa şi pentru pieţele energetice. Oficialul a adăugat că instituţiile din Rusia vor avea nevoie de timp pentru a descoperi modul în care pot separa tranzacţiile cu energie de alte măsuri.

SUA și UE finalizează lista băncilor ce vor fi eliminate din SWIFT

În paralel, SUA continuă să lucreze cu partenerii din Uniunea Europeană pentru a finaliza lista băncilor care vor fi eliminate din sistemul SWIFT, a declarat un al doilea oficial american. Lista băncilor trebuie finalizată împreună cu UE pentru că SWIFT operează sub legislaţia belgiană.

Toate aceste decizii vin la două zile după ce SUA, Marea Britanie, Canada şi UE au anunţat că vor bloca accesul unor mari bănci ruseşti la sistemul SWIFT, vor lua măsuri pentru a opri Banca Centrală a Rusiei să vină în sprijinul economiei ruseşti şi de asemenea vor începe să sechestreze iahturile şi vilele din Occident ale oligarhilor ruşi.

Pe fondul acestor sancţiuni, rubla rusească şi-a continuat luni căderea în raport cu dolarul, moneda rusească pierzând la un moment dat o treime din valoare şi atingând un minim istoric de 109 ruble pentru un dolar la Moscova.