Sancţiunile financiare impuse Federaţiei Ruse continuă să genereze efecte în lanţ!

Banca Centrală a Rusiei a decis! Majorare uriaşă a dobânzii de bază

Luni, 28 februarie, Banca Centrală a Rusiei a decis luni să majoreze dobânda de bază de la 9,50% la 20%.

Decizia-şoc a fost luată în încercarea de a contracara riscurile deprecierii rublei şi inflaţiei ridicate, notează agenţia Reuters.

Un astfel de nivel ridicat al dobânzii de bază, de peste 17%, a mai fost înregistrat în Rusia doar acum opt ani, în 2014, ca urmare a sancţiunilor impuse Federaţiei Ruse după momentul anexării Peninsulei Crimeea.

Tot în acest context, autorităţile ruse le-au transmis companiilor exportatoare să fie gata să vândă valută, după ce luni dimineaţa rubla a atins un nou minim istoric.

Apel către companiile exportatoare din Rusia

Banca Centrală a Rusiei şi Ministerul de Finanţe au intervenit de urgenţă pentru a stopa deprecierea rublei. Cele doua instituţii au anunţat că au decis împreună să ordone companiilor exportatoare ruseşti să vândă pe piaţă 80% din veniturile lor în valută.

„Condiţiile externe pentru economia rusă s-au schimbat drastic. Majorarea dobânzii va asigura o creştere a ratelor dobânzii la depozite la nivelul necesar pentru a compensa deprecierea rublei şi riscurile inflaţioniste.

Este nevoie să sprijinim stabilitatea financiară şi pe cea a preţurilor şi să protejăm economiile cetăţenilor în urma deprecierii rublei”, se arată într-un comunicat de presă.

Sancţiunile Occidentului au îngenuncheat rubla

Luni, 28 februarie, rubla rusească s-a depreciat la un nou nivel record comparativ cu dolarul american. Căderea a venit după ce, luni dimineaţă, au intrat în vigoare sancţiunile adoptate de Uniunea Europeană împotriva Băncii Centrale a Rusiei, în urma publicării lor în Jurnalul Oficial al UE.

Într-o încercare de a bloca finanţarea operaţiunii militare lansate de preşedintele rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei, toate activele Băncii Centrale a Rusiei vor fi îngheţate.

Potrivit unor experţi, Rusia nu va mai putea să-şi folosească titlurile de valoare în monedă străină pentru a stabiliza cursul rublei ruseşti. Banca Centrală de la Moscova are rezerve de circa 630 de miliarde de dolari.

În tranzacţiile din Asia, moneda Rusiei a coborât pentru prima dată până la un curs de 119,50 de ruble pentru un dolar, un declin de 30% faţă de nivelul de vineri. Pe platforma electronică de tranzacţionare valutară EBS se înregistra un nou nivel record, de 120 de ruble pentru un dolar.