Economia mondială va suferi din cauza dictaturilor. Explicațiile lui Nouriel Roubini

Celebrul economist Nouriel Roubini a explicat, într-un interviu acordat la Antena 3, cum va fi afectată economia globală de noul val de dictaturi apărut în ultima perioadă. Există un nou val de dictaturi: Rusia, China, Iran și Coreea de Nord care atacă lumea occidentală și civilizația Occidentului.

Nouriel Roubini, profesor de economie și cel care a prezis criza din 2008, a explicat în cadrul unui interviu acordat la Antena 3, pe ce ar trebui să ne concentrăm în legătură cu aceste atacuri care vin din partea unor dictaturi.

Nouriel Roubini a afirmat că patru puteri revizioniste provoacă securitatea economică, monetară și financiară, precum și sistemul politic și geopolitic creat de SUA, Europa și aliații lor după cel de-al Doilea Război Mondial. El a exprimat opinia că soluția pentru ca democrația și capitalismul democrat să câștige în cele din urmă este reformarea economiilor și a sistemului politic pentru a le face mai democratice.

Roubini a subliniat necesitatea de a investi în oameni și în economii pentru a asigura că tehnologiile, dinamismul și inovațiile noastre să fie superioare celor din alte țări. El a adăugat că această competiție cu rivalii poate fi câștigată doar prin unitate, coeziune și investiții în viitor.

”În mod clar, aceste patru puteri revizioniste provoacă securitatea economică, monetară și financiară și sistemul politic, geopolitic, pe care SUA, Europa și aliații lor l-au creat după cel de-al Doilea Război Mondial.

Cred că soluția pentru ca democrația și capitalismul democrat să câștige în cele din urmă este să ne reformăm economiile și sistemul politic pentru a le face și mai democrate.

Trebuie să investim în oamenii noștri, în economiile noastre pentru ca tehnologiile noastre, dinamismul, inovațiile să fie mai bune decât în celelalte țări, deci putem câștiga această competiție cu rivalii noștri dacă vom fi uniți, dacă vom da dovadă de coeziune și dacă vom investi în viitorul nostru”, a mărturisit Nouriel Roubini.

roubini
roubini

Deficitele bugetare ar putea deveni o problemă

De asemenea, acesta a spus cum vede această creștere a industriei apărării în economia mondială. Nouriel Roubini a observat că guvernele cheltuiesc o parte mai mare din PIB pentru apărare, inclusiv Statele Unite, Rusia, Ucraina, Israelul, Orientul Mijlociu, China, Japonia și Coreea.

El a menționat că această tendință este în creștere graduală și că, deși există deficite bugetare în prezent, acestea pot fi susținute pe piață cu o ușoară creștere a dobânzilor. Cu toate acestea, Roubini a avertizat că deficitele bugetare structurale ar putea deveni o problemă în viitor și că această problemă va trebui abordată în timp. El a subliniat că, în lipsa unei atenții adecvate, aceste deficite ar putea deveni mai puțin sustenabile și ar putea provoca probleme chiar și în economiile mari.

”Asta înseamnă că guvernele cheltuiesc mai mult din PIB pe apărare. SUA cheltuiește mai mult, Rusia, Ucraina, Israelul, Orientul Mijlociu, China, Japonia, Coreea…

Toată lumea cheltuiește mai mult din PIB pentru apărare. Acest proces se manifestă gradual deocamdată, în sensul în care sunt deficite bugetare, dar ele pot fi susținute de piață cu o ușoară creștere a dobânzilor, dar eu aș spune că aceste deficite bugetare structurale reprezintă o problemă de care va trebui să ne ocupăm în timp, altfel va însemna că ele vor deveni mai puțin sustenabile și vor apărea probleme chiar și în economiile mari”, a mai explicat Nouriel Roubini.