Moșii de Toamnă 2020. Acest lucru este interzis total de Sâmbăta Morților! Ce nu ai voie să faci

În această zi, preotul citește sfânta liturghie şi slujba parastasului. După ce sunt pomeniţi adormiţii, oamenii merg acasă şi la morminte şi împart bucate pentru sufletul răposaţilor. De asemenea, tradiția spune că astăzi trebuie să fim împăcaţi cu toţi oamenii, să fim îmbrăcaţi cumsecade iar femeile trebuie să aibă capul acoperit.

Interdicții și superstiții

Trebuie menționat că în tradiţia populară există credinţa sufletele morţilor coboară pe pământ în această zi. Din acest motiv, trebuie oferită drept pomană mancare gătită. De asemenea, se crede că în această perioadă nu se circulă noaptea, deoarece sufletele morţilor umblă pe pământ. Aparent, cel mai periculos este mersul pe timp de noapte, când sufletele se întorc la mormite şi aşteaptă să meargă la cer.

În această zi, gospodinele au interdicție de la a da cu mătura pentru a nu ridica praful în ochii răposaţilor. Oamenii nu au voie să spele şi să arunce gunoiul, pentru a nu ajunge în mâncarea morţilor. Tradiția susține și faptul că în această zi nu este bine să spălăm haine sau să facem alte munci.

Moșii de Toamnă 2020. Acest lucru este interzis total de Sâmbăta Morților! Ce nu ai voie să faci

Ce spun teologii

Sfinţii Părinţi au rânduit ca sâmbăta să se facă pomenirea celor adormiţi, pentru că este ziua în care Hristos a stat cu trupul în mormânt şi cu sufletul în iad, ca să-i elibereze pe drepţii adormiţi, conform celor spuse de teologi.

„În tradiţia ortodoxă, în ziua praznicului se aduc la biserică, pentru a fi sfinţite, coliva, prescura şi o sticlă de vin. De asemenea, se sfinţesc pachete cu alimente pe care rudele celor adormiţi le împart după slujba de pomenire. Noi ortodocşii ne rugăm pentru că avem credinţa că prin rugăciunile noastre, sufletul celui adormit va ajunge la Judecata universală, într-o stare mai bună decât aceea cu care s-a despărţit de trup”, a spus părintele Paul Tudorache, preot în parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Călăraşi.

Cum trebuie pregătită coliva

Coliva făcută pentru pomenirea adormiților de Moșii de Toamnă nu trebuie să fie foarte sofisticată. Trebuie să fie o colivă simplă, fără prea multe ornamente.

Cel mai important este pomelnicul dat la Biserică. Prin intermediul lor, preotul se roagă pentru cei adormiți la Sfântul Altar și îi pomenește la Proscomidie, ceea ce este foarte important. Nu în ultimul rând, este foarte important ca oamenii care merg la Biserică în această zi să se roage pentru cei care au adormit și pentru cei dragi.

Moșii de Toamnă 2020. Acest lucru este interzis total de Sâmbăta Morților! Ce nu ai voie să faci