Moşii de iarnă 2024. Acest moment din an marchează ziua în care credincioșii de pretutindeni amintesc de sufletele celor adormiți. Totodată, în Sâmbăta Morţilor se aduc bucate spre a fi sfinţite.

Moşii de iarnă 2024. Preoţii se roagă împreună cu credincioșii

În această zi specială, preoţii se roagă împreună cu rudele celor adormiţi pentru sufletele acestora. Ziua de sâmbătă este dedicată întotdeauna pomenirii morților, deoarece, potrivit scrierilor bisericești, trupul Mântuitorului a fost înmormântat într-o zi de sâmbătă.

În Biserica Ortodoxă Română există trei sâmbete destinate pomenirii celor adormiţi sau, arată calendar ortodox.

Este bine ca rudele celor adormiţi să dea de pomană colaci şi colivă

De asemenea, în această zi specială pentru credincioși este bine ca rudele celor adormiţi să dea de pomană colaci şi colivă şi să se roage pentru suflete celor trecuţi la Domnul.

Familiile mai pot aduce şi pachete cu mâncare, lumânări, haine sau diverse obiecte pe care le pot împărţi ulterior oamenilor nevoiaşi.

Amintim că pachetele aduse la biserică în dimineaţa zilei de Moşii de iarnă 2024 trebuie pregătite în casă. La acestea trebuie să se pună câte o lumânare şi un prosop.

Totodată, rudele pregătesc şi un pomelnic cu numele celor adormiţi pe care îl dau preotului înainte de săvârşirea Sfintei Liturghii, împreună cu cărbuni, tămâie şi un colac.

Se dă şi piftie de pomană. Amintim că sărbătoarea se mai numește şi Moşii de piftie sau Sâmbăta piftiilor.

Conform tradițiilor din popor, piftiile trebuie consumate în ziua de Moşii de iarnă, pe 9 martie. În cazul în care nu se mănâncă, ele trebuie aruncate a doua zi, altfel vor veni friguri în timpul verii.

În ziua de Moşii de iarnă, rudele mai merg în cimitir pentru a face curat sau aprinde lumânări la mormintele celor adormiţi.

Prima dintre sărbătorile destinate celor adormiţi este Sâmbăta Moşilor de iarnă. Aceasta este precedată de lăsatul secului de carne.

Sâmbăta Moşilor de vară este cea de-a doua, iar Sâmbăta Moşilor de toamnă este cea de-a treia. Aceasta este legată de sărbătoarea Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

Următoarea rugăciune este utilă în acest moment

Următoarea rugăciune este utilă în acest moment.

„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”.