Potrivit Haaretz.com, verdictul este un triumf adus curții din Tel Aviv, condusă de judecătorul George Kara a cărui hotărâre a susținut-o întru totul. Acest verdict a redat demnitatea și credibilitatea reclamantelor.
Și, mai presus de orice, este un atribut adus tututor organizațiilor care apără drepturile femeilor și au contribuit la schimbarea statutului femeii în Israel în ultimii ani. ”O pagină strălucitoare în istoria democrației israeliene, care promovează statutul femeilor și egalitatea în fața legii, a fost scrisă ieri ”, mai scrie Haaretz.com.
Respingerea apelului fostului președinte, ieri dimineață, a marcat sfârșitul uneia dintre cele mai îndelungate, dramatice și importante perioade din istoria societății israeliene. Așa cum a spus judecătorul Curții Supreme Salim Joubran, condamnarea lui Katsav a fost ”un cutremur”. Nu este un lucru nesemnificativ faptul ca președintele unei țări este condamnat pentru viol.
Deși a fost confruntat cu un sistem bine pus la punct care a exercitat o presiune enormă asupra reclamantelor și s-a folosit într-un mod ”sofisticat și viclean” de mass-media, partea judiciară a purtat audieri profesioniste și amănunțite pentru fiecare din etapele cazului.
Astfel, toate eforturile avocatului apărării de a distruge reputația reclamantelor și a le stigmatiza drept persoane cu interese pur financiare au fost combătute. Potrivit AFP, Moshe Katsav a făcut apel împotriva unei decizii pronunţate tribunalul din Tel Aviv, care l-a găsit vinovat de două violuri şi hărţuirea sexuală a două subordonate, în perioada în care era ministru al Turismului, în anii ’90.
Fostul președinte israelian a fost condamnat la şapte ani de închisoare, la 22 martie 2011, doi ani de închisoare cu suspendare şi plata unor compensaţii în valoare de 100.000 de shekeli (circa 20.000 de euro) uneia dintre reclamante şi în valoare de 25.000 de shekeli (5.000 de euro) celeilalte.
Pe tot parcursul procesului, Katsav a negat că a întreţinut relaţii sexuale cu reclamantele, susținând că este victima unui complot al mass-media împotriva sa. Încarcerarea va avea loc pe 7 decembrie.