Rusia a informat că a „distrus” o navă de recunoaştere a armatei ucrainene în Marea Neagră, marţi dimineaţă, unde atacurile ruse şi ucrainene au escaladat după ce Moscova s-a retras din acordul privind cerealele, relatează AFP.

Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat, pentru a cincea zi consecutiv, că a doborât drone ucrainene în regiunea Moscovei unde, ca şi în atacurile anterioare, nu au fost înregistrate victime. În cursul nopţii de luni spre marţi, o aeronavă de luptă „a aviaţiei navale a Flotei de la Marea Neagră a distrus o navă de recunoaştere a forţelor armate ucrainene”, a anunţat Ministerul rus al Apărării pe Telegram.

Potrivit Kremlinului, nava se afla „în zona instalaţiilor ruseşti de producţie de gaz din Marea Neagră”, dar nu au fost date publicității alte detalii. Atacurile s-au înmulţit de ambele părţi în regiunea Mării Negre, de când Moscova a refuzat la jumătatea lunii iulie să reînnoiască un acord negociat de ONU şi Turcia care autoriza exportul de cereale ucrainene.

Au fost doborâte două drone

Totodată, Rusia a anunţat marţi dimineaţa că a doborât două drone ucrainene în regiunea Moscovei, unde incidentele de acest tip s-au înmulţit în ultimele săptămâni.

„A fost dejucată o încercare a regimului de la Kiev de a comite atacuri teroriste folosind vehicule aeriene fără pilot” în noaptea de luni spre marţi, a declarat Ministerul rus al Apărării pe Telegram, scrie Agerpres.

„Două drone au fost detectate şi distruse de sistemele de apărare aeriană deasupra teritoriului regiunii Moscova”, a spus aceeaşi sursă.

A crescut numărul atacurilor cu drone pe teritoriul rus

Primarului capitalei Rusiei, Serghei Sobianin, a comunicat pe Telegram că un dispozitiv a fost doborât în zona Krasnogorsk, situată la 20 km nord-vest de Kremlin, şi un al doilea în zona Ceasţi, la aproximativ 50 km sud-vest de centrul Moscovei.  Autoritățile ruse sunt la faţa locului, a adăugat primarul capitalei.

Aeroporturile internaţionale Domodedovo, Şeremetievo şi Vnukovo din Moscova au fost închise pentru sosiri şi plecări, potrivit agenţiei de stat TASS, care a anunţat ulterior reluarea aterizărilor pe Domodedovo şi Şeremetievo.

Atacurile cu drone în interiorul teritoriului rus sunt în creştere de câteva săptămâni, cel mai adesea fără a provoca pagube sau victime, şi vizează în special capitala Rusiei, situată la peste 500 de km de graniţa cu Ucraina.

Luni, Rusia a susţinut că a dejucat noi atacuri ale dronelor ucrainene în apropiere de Moscova şi în regiunea Kaluga, care nu au provocat victime sau pagube.