Situatia de la Resita, oricit de tensionata ar fi, aduce o serie de ivataminte. Dupa ce sindicatele au protestat vehement, acum ies la iveala si unele nereguli ale contractului de privatizare. Ele tin mai mult de relatia dintre statul romin si proaspatul cumparator. Concret, la semnarea contractului de privatizare a Combinatului Siderurgic din Resita se prevedea ca datoriile combinatului catre buget si furnizorii de utilitati, aproximativ 30 milioane de dolari, vor fi reesalonate.
in plus, penalitatile de itirziere, circa 20 milioane de dolari, ar fi trebuit sterse definitiv. Timp de sase luni de la semnarea contractului de privatizare si pina la sfirsitul anului trecut, nu a aparut nici un act normativ care sa creeze o baza legala prevederilor incluse i contractul de privatizare.
Dincolo de acest fapt, investitorii americani s-au lovit si de o problema specifica economiei rominesti: platile itirziate. Acum, actionarii de la Resita au luat decizia de a accepta plata chiar si prin celebrul sistem al compensarilor. Prin aceasta metoda, o firma primeste i loc de bani o alta marfa. Cu datoriile nereesalonate si fara banii pe marfa livrata, combinatul a iceput sa aiba probleme cu lichiditatile. Desigur, nu mai este o surpriza pentru nimeni ca i Rominia platile se fac cu itirziere sau nu se fac deloc. Acesta este abc-ul oricarui investitor romin sau strain.
intimplarile de la Resita au isa si o morala foarte clara. Ele aduc un semn de igrijorare pentru potentialii investitori. Faptul ca guvernul, indiferent de cine este condus, nu-si respecta angajamentele este un semnal de alarma. Guvernul Nastase sustine ca doreste sa accelereze privatizarea. Programul cu Banca Mondiala cuprinde chiar privatizarea a 50 de mari itreprinderi. Privatizarea Sidex este i plina derulare. Daca, Doamne fereste!, guvernul Nastase se va comporta la fel si i cazul combinatului din Galati, ne paste o adevarata catastrofa. Orice investitor poate avea mari probleme, daca partenerul cu care a semnat un contract (respectiv Executivul) promite una i scris si alta face i realitate.
in acelasi timp, Politia a declansat urmarirea penala i cazul a 35 de privatizari considerate ilegale. Este evident ca nimeni nu-si poate dori ascunderea adevarului. Problema este cit de mult zgomot se face atunci cind se vorbeste despre procesul de privatizare si cit de fundamentate vor fi dosarele asa-ziselor privatizari ilegale. Pentru ca exista pericolul ca i aceste conditii toata campania de imagine pe care o face Guvernul si prin care doreste sa atraga investitori sa nu aiba nici un efect.