Moody’s a decis să retrogradeze ratingul suveran al Statelor Unite cu o treaptă, invocând creșterea accelerată a datoriei publice, care a depășit pragul de 36.000 de miliarde de dolari. Această măsură a venit în contextul negocierilor tensionate din Congres, unde republicanii promovează un pachet legislativ complex, ce include reduceri de taxe, creșteri ale cheltuielilor și modificări ale programelor sociale. Deși inițiativa, supranumită „Big Beautiful Bill”, are susținerea președintelui Donald Trump, aceasta nu a trecut de un vot procedural esențial în Camera Reprezentanților.

Moody’s retrogradează ratingul SUA. Investitorii devin tot mai prudenți

Investitorii urmăresc cu atenție direcția politicii fiscale americane. Moody’s a subliniat că retrogradarea reflectă lipsa unor măsuri eficiente de control bugetar. Carol Schleif, strateg-șef la BMO Private Wealth, a explicat că piața obligațiunilor este extrem de atentă la evoluțiile din Washington, SUA, în acest an.

”Piaţa obligaţiunilor este extrem de atentă la ceea ce se întâmplă în Washington anul acesta. Retrogradarea de către Moody’s ar putea spori prudenţa investitorilor, mai ales pe măsură ce aşa-numiţii ‘bond vigilantes’ – investitori care penalizează politicile fiscale nesustenabile – vor urmări dacă Congresul menţine disciplina bugetară,” a explicatCarol Schleif, strateg-şef la BMO Private Wealth.

Randamentele titlurilor de trezorerie americane pe 10 ani reflectă aceste temeri, crescând odată cu „prima de termen” cerută de investitori.

Anthony Woodside, de la Legal & General Investment Management America, a remarcat că „piaţa nu acordă prea multă credibilitate ideii că deficitul va fi redus semnificativ”.

Moody’s
SURSA FOTO: Dreamstime

Gennadiy Goldberg, strateg la TD Securities, a declarat că decizia Moody’s va muta atenția pieței către politica fiscală și proiectul de lege aflat în dezbatere în Congres.

”Dar decizia Moody’s va reorienta atenţia pieţei asupra politicii fiscale şi a proiectului de lege aflat în Congres,” a spus Gennadiy Goldberg, strateg la TD Securities.

Presiuni asupra Congresului și semnale din partea Trezoreriei

Potrivit estimărilor Comitetului pentru Buget Federal Responsabil, proiectul legislativ ar putea adăuga între 3.300 și 5.200 de miliarde de dolari la datoria publică până în 2034, în funcție de menținerea sau expirarea prevederilor temporare.

Moody’s a notat că niciuna dintre administrațiile recente nu a reușit să inverseze creșterea continuă a deficitului bugetar și a costurilor cu dobânzile.

Scott Bessent, secretarul Trezoreriei, a precizat că administrația actuală are ca obiectiv controlul randamentelor titlurilor pe termen lung.

„Randamentele pe 10 ani au fost cotate vineri la 4,44%, cu 17 puncte de bază sub nivelul de la începutul mandatului lui Trump,” a menționat acesta.

Însă presiunea pe Congres rămâne ridicată. Președintele Camerei, Mike Johnson, a indicat că dorește adoptarea proiectului legislativ până pe 26 mai, înainte de Ziua Memorială.

Controverse politice și reacții din partea Casei Albe

Retrogradarea Moody’s a fost rapid catalogată de Casa Albă drept o decizie motivată politic.

Între timp, câțiva oficiali ai Casei Albe au respins preocupările legate de proiectul de lege. Harrison Fields, purtătorul de cuvânt al președintelui, a afirmat că experții s-au înșelat și în privința tarifelor impuse de Donald Trump, care, potrivit lui, au generat investiții de trilioane, recorduri la nivelul angajărilor și o inflație zero.

”Experţii s-au înşelat şi în privinţa tarifelor lui Trump, care au dus la investiţii de trilioane, recorduri de angajări şi zero inflaţie,” a declarat Harrison Fields, purtător de cuvânt al preşedintelui.

Steven Cheung, directorul de comunicare, l-a criticat pe economistul Mark Zandi de la Moody’s Analytics, sugerând că opiniile acestuia sunt politice. Zandi a refuzat să comenteze acuzațiile.

Estimări revizuite, dar nesiguranță persistentă

Anumiți analiști semnalează o ușoară îmbunătățire a perspectivei fiscale. Barclays estimează că deficitul ar putea crește cu 2.000 de miliarde de dolari în următorul deceniu, față de o estimare anterioară de 3.800 de miliarde.

Cu toate acestea, nervozitatea persistă. Randamentele titlurilor cu scadență în august au depășit nivelul celor pe termen mai scurt, semn că investitorii se tem de apropierea „datei X” – momentul în care guvernul ar putea rămâne fără lichidități.

”Fără o reformă reală a cheltuielilor în Congres, e puţin probabil ca traiectoria fiscală a SUA să se îmbunătăţească semnificativ. Este un drum nesustenabil cel pe care ne aflăm acum,” a punctat Anne Walsh, director de investiţii la Guggenheim Partners.