Moody’s, singura agenţie internaţională de evaluare care nu a retrogradat ratingul României, prognozează ieşirea din recesiune a ţării noastre care va înregistra anul acesta o creştere economică de 2,3%.

Schimbarea de trend este prognozată pentru trimestrul al doilea al anului în curs, când se va încheia o perioadă de şase trimestre consecutive de cădere economică, susţin analiştii Moody’s.

Principalele elemente macroeconomice care vor contribui la îmbunătăţirea performanţelor economiei autohtone sunt exporturile la care se daugă surplusul de lichiditate.

„Exporturile s-au stabilizat, iar accesul la lichiditate de pe piaţa locală s-a ameliorat în ultimele câteva luni, ceea ce ar trebui să vină în sprijinul relansării economice pe parcursul acestui an”, precizează Moody’s.

Analiştii americani susţin că una dintre condiţiile asumate de Guvernul de la Bucureşti faţă de FMI, respectiv ţinta de deficit bugetar de 5,9% nu va fi atinsă. Pentru anul în curs, Moody’s estimează că deficitul bugetar va depăşi şase procente din PIB, mai exact 6,3%.

Pe de altă parte, programul de finanţare externă a României de la FMI şi UE ar putea lua sfârşit înainte de termen dacă guvernul va reuşi să acceseze suficientă finanţare din piaţă, afirmă Moody’s.

SURSA: Mediafax