Preturile si tarifele produselor si serviciilor care se executa sau se presteaza in cadrul activitatilor de monopol au facut obiectul unui raport elaborat in decembrie 1999. Finalizat printr-un proiect de ordonanta de urgenta ce ar urma sa schimbe radical sistemul de tarifare al utilitatilor livrate populatiei, studiul a fost realizat de o comisie mixta alcatuita din reprezentanti ai Ministerului Finantelor, Oficiului Concurentei, Ministerului Industriei si Comertului, Consiliului Concurentei, BNR si ai marilor blocuri sindicale. Initiativa legislativa este, deci, rezultatul negocierilor dintre ministerele ce pastoresc marile monopoluri, organismele de reglementare a pietei si populatie, reprezentata de liderii sindicali. Cu alte cuvinte, avizul Executivului este doar o formalitate, inexplicabil intarziata.
Deciziile comisiei aduc modificari importante OG nr.7/1998, actul normativ conform caruia sunt tarifate in prezent produsele si serviciile anterior mentionate. OG nr.7/1999 stabilea ca aceste preturi si tarife se modifica in functie de cursul de schimb (la energie electrica si termica) si inflatie (transport feroviar, fluvial si urban, servicii postale, apa potabila si canalizare, medicamente), cererile de ajustare fiind depuse de catre producatorii si prestatorii de produse si servicii atunci cand parametrii de ajustare inregistreaza variatii de cel putin 5% fata de nivelul anterior. Ordonanta ce-si asteapta randul la Guvern elimina prevederile privind ajustarea preturilor in functie de pragul de 5% si stabileste posibilitatea modificarii lor trimestriale, pe baza unei analize efectuate de comisie. In plus, este stabilita o limita maxima de pret, calculata ca produs intre modificarea parametrului de ajustare si un coeficient de diminuare K. Tentativa de grabire a restructurarii marilor monopoluri merge si mai departe. Regiile si societatile nationale sunt obligate ca, in cazul elementelor de costuri care depind de importuri nesubstituibile sa ia in considerare cresterea aferenta modificarii pretului extern continut in factura externa si cursul de schimb. In cazul cheltuielilor cu personalul, se impune ca ponderea acestora in pret sa ramana constanta sau sa scada de la o perioada la alta.
Monopolurile au marit rata inflatiei
Prerogativele Oficiului Concurentei se extind asupra serviciilor publice de transport rutier si pe caile navigabile, subventionate de stat, asupra produselor medicamentoase de uz uman din productia interna, transportului si distributiei gazelor naturale si a petrolului, prin conductele magistrale.
Romania ultimilor ani nu duce lipsa de paradoxuri. Spre exemplu, cel al ritmurilor diferite de crestere ale preturilor libere si ale celor reglementate. In 1999, preturile si tarifele produselor si serviciilor reglementate, supravegheate de stat, teoretic, pentru protectia consumatorilor, au crescut mai mult decat cele liberalizate. Nivelul general al preturilor de consum a crescut in ianuarie-octombrie 1999 cu 44,7%, din care 61,9% il reprezinta majorarea preturilor reglementate. Producatorii si furnizorii de utilitati ca energie electrica si termica, gaze naturale, apa potabila, combustibili lichizi, carburanti, servicii de telefonie fixa si transport si-au „amortizat” ineficienta economica prin scumpiri care, in unele situatii, au depasit 100%. Eliminarea subventiei incrucisate a contribuit, de asemenea, la atingerea limitei suportabilitatii tarifelor energiei electrice si apei potabile. Iar cuvantul Oficiului Concurentei, organismul investit cu avizarea preturilor si tarifelor practicate de marile monopoluri, nu a inclinat balanta in favoarea populatiei. A fost nevoie ca Mugur Isarescu, in momentul respectiv inca guvernator al BNR, sa nominalizeze regiile ca fiind „fabricante” de inflatie, pentru ca ministerele de resort, Finantele si sindicatele sa treaca la treaba.
Asadar, cel putin la prima vedere, promovarea noii ordonante de urgenta ar putea insemna restructurarea marilor regii. Efectul asupra omului de rand va fi insa pozitiv doar daca Guvernul, pana acum corigent la capitolul reintegrare profesionala, va sti ce sa faca cu zecile de mii de someri, prea numerosi pentru un buget atat de anemic cum este cel al asigurarilor sociale.