Marcel Ciolacu: Cel mai important moment din relațiile româno-turce

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, în conferinţa de presă comună cu preşedintele Recep Tayyip Erdoğan, că „astăzi asistăm la cel mai important moment în relaţia dintre România şi Turcia de la stabilirea Parteneriatului Strategic dintre ţările noastre în 2011”. Marcel Ciolacu i-a mulțumit președintelui Erdogan pentru invitația primită. El a subliniat că este cel mai important moment în relația dintre România și Turcia de la stabilirea Parteneriatului Strategic dintre cele două țări în 2011.

Ciolacu a explicat că, datorită formalizării Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt, a fost posibilă organizarea primei ședințe comune de guvern dintre România și Turcia. El consideră acest eveniment un mare pas înainte, care va apropia și mai mult statele și națiunile noastre, atât pe plan strategic, cât și economic și social. De asemenea, Ciolacu l-a felicitat pe președintele Erdogan pentru această inițiativă.

„Mă bucur să fiu la Ankara, alături de colegii mei din Guvernul României, şi vreau să îi mulţumesc domnului preşedinte Erdogan pentru această invitaţie. Cu siguranţă, astăzi asistăm la cel mai important moment în relaţia dintre România şi Turcia de la stabilirea Parteneriatului Strategic dintre ţările noastre în 2011. Şi spun acest lucru, pentru că, prin formalizarea Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt, am putut practic să organizăm prima şedinţă comună de guvern dintre România şi Turcia. Este un mare pas înainte, un pas care va apropia şi mai mult statele şi naţiunile noastre, atât în plan strategic, cât şi economic şi social. Şi aici aş vrea să îl felicit pe domnul preşedinte Erdogan pentru această iniţiativă!”, a afirmat Marcel Ciolacu, la declaraţiile de presă comune cu preşedintelui Turciei Recep Tayyip Erdoğan.

Erdogan, lider cu viziune

El a mai spus că preşedintele Erdogan este „un lider cu viziune care a ştiut întotdeauna care îi sunt prietenii adevăraţi”. Premierul Marcel Ciolacu a spus că este onorat că România își consolidează poziția binemeritată și este oficial recunoscută ca o țară de interes principal pentru Turcia.

Ciolacu a subliniat că România a reacționat corespunzător la această recunoaștere, ceea ce a condus la consolidarea relațiilor bilaterale. Astfel, astăzi, se vorbește despre Turcia ca fiind principalul partener economic al României în afara Uniunii Europene și unul dintre cei mai importanți aliați în cadrul NATO.

„Suntem onoraţi că România îşi capătă astfel locul binemeritat şi este recunoscută oficial ca o ţară de interes principal pentru Turcia. De altfel, preşedintele Erdogan este un lider cu viziune care a ştiut întotdeauna care îi sunt prietenii adevăraţi. Iar România a răspuns pe măsură, astfel încât astăzi vorbim de Turcia ca fiind principalul nostru partener economic pe care îl avem în afara UE, de unul dintre aliaţii noştri cei mai importanţi în NATO, un partener strategic în plan regional şi un bun vecin şi prieten”, a completat şeful Guvernului.

Premierul României a amintit despre faptul că România a răspuns prezent, anul trecut, după acel cutremur cumplit din Turcia, când românii au oferit ajutor încă de la început și au contribuit la salvarea de vieți omenești.

Ciolacu a subliniat prietenia dintre cele două popoare, argumentând că aceasta a fost principalul factor care a conectat națiunile de-a lungul timpului. Ciolacu a subliniat că astfel de acte de solidaritate profundă au condus la o dezvoltare fără precedent a relațiilor dintre cele două state.

„Şi insist pe ideea de prietenie, pentru că dincolo de orice, cred că asta a legat cel mai mult naţiunile noastre de-a lungul timpului. Atunci când a fost nevoie, România a răspuns prezent şi a fost alături de Turcia. Anul trecut, după acel cutremur cumplit, românii au fost aici din primele clipe şi au ajutat la salvarea de vieţi omeneşti. Astfel de momente de solidaritate profundă ne aduc astăzi în punctul de a vorbi despre o dezvoltare fără precedent a relaţiilor dintre statele noastre”, a mai precizat Ciolacu.