Moldovenii vor fi nevoiți să aplice pentru o viză pentru a intra în România. Se întâmplă din 2023

Așadar, cetățenii din Republica Moldova vor trebui să aplice pentru o viză specială creată pentru teritoriul Uniunii Europene și să plătească o taxă în valoare de 7 euro. Măsura va intra în vigoare din noiembrie 2023 și se aplică persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 și 70 de ani.

Potrivit explicației oferite de Comisia Europeană, scopul măsurii este consolidarea securității la frontieră. Mai mult, se urmărește și monitorizarea digitală a turiștilor care intră și ies din țările membre.

Trebuie menționat că de viză vor avea nevoie și cetățenii americani, britanici și în general cetățeni ai statelor extra-comunitare.

Adulții din Republica Moldova vor putea învăța gratuit limba română din 2023

În altă ordine de idei, menționăm că adulţii din Republica Moldova vor putea învăţa din 2023 limba română la cursuri gratuite. Inițiativa a fost salutată de către președintele Maia Sandu.

„Programul național de predare a limbii române pentru alolingvi a fost extins pentru a include și cursuri pentru adulți, iar în bugetul pentru 2023 au fost prevăzute 10 milioane de lei în acest scop. În anii următori, vom extinde programul pentru a acoperi mai bine necesitățile de predare a limbii române adulților”, a transmis liderul de la Chișinău.

Aceasta a transmis un mesaj separat pe pagina sa de socializare, în care a subliniat că Guvernul urmează să adopte o hotărâre care va clarifica detaliile acestui program.

„Din 2023, şi adulţii vor putea învăţa limba română la cursuri gratuite, oferite de Ministerul Educaţiei. Programul naţional de predare a limbii române pentru alolingvi a fost extins pentru a include şi cursuri pentru adulţi, iar în bugetul pentru 2023 au fost prevăzute 10 milioane de lei în acest scop. Guvernul urmează să adopte o hotărâre de Guvern care va clarifica detaliile acestui program”, a scris președintele Maia Sandu într-o postare realizată pe Facebook.

Acesta a precizat că în anii următori autorităţile de la Chişinău vor extinde programul pentru a acoperi mai bine necesităţile de predare a limbii române adulţilor.

Programul de predare a limbii române pentru alolingvi a fost lansat în anul 2013, la inițiativa Ministerului Educației. Până în acest an, programul era finanțat insuficient și prevedea doar organizarea cursurilor de limbă română pentru copii.