Alexandru Rafila cere intensificarea testării împotriva noului coronavirus, pentru o apărare mai bună în fața pandemiei. Declarația acestuia a fost făcut în cadrul unei conferință de presă la sediul PSD.

„Am văzut chiar acum că Ministerul Sănătăţii se gândeşte la introducerea altor indicatori privind acele praguri care să ducă la oprirea sau la repornirea anumitor activităţi, pe motiv că cetăţenii români se testează acasă cu teste rapide şi din cauza asta s-a pierdut controlul.

Eu nu cred că cetăţenii români sunt chiar aşa de diferiţi faţă de toţi ceilalţi cetăţeni europeni şi toate ţările au o monitorizare apropiată de adevăr a evoluţiei pandemiei şi în România nu există acest lucru. Nu cred chestiunea asta.

Eu cred că trebuie regândit modul de testare. Cu toate că am făcut multe demersuri, am încercat să-i convingem profesional, nu politic, nu există accesibilitate la testare”, transmite Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila cere intensificarea testării

Deputatul PSD este de părere că c medicii de familie ar putea fi introduşi în procedura de testare cu teste rapide.

„De ce nu introducem medicii de familie în procedura de testare cu teste rapide? Am discutat despre înfiinţarea de centre de recoltare a testelor care să fie la îndemâna oamenilor, nici lucrul acesta nu se face.

E o chestiune pe care n-o înţeleg. Profesional n-o înţeleg, dar rămâne să vedem care vor fi măsurile pe care le ia Ministerul Sănătăţii. Oricum, fără această intensificare a testării nu poţi pune în aplicare măsura întăririi supravegherii epidemiologice. Discutăm acum de noua tulpină de coronavirus.

Dacă am avea o testare corespunzătoare, atunci putem face şi supraveghere epidemiologică (…) şi cazurile suspecte pot fi investigate în continuare pentru secvenţierea de care discutam şi pentru izolarea acelor focare astfel încât să limitezi transmiterea acestei tulpini”, a adăugat Rafila.

O măsură extrem de importantă

Conform celor spuse de acesta, o măsură care este extrem de importantă este legată de o campanie de informare dedicată pentru toate grupurile sociale.

„Această campanie de informare nu există. Noi acum ne aflăm într-o situaţie ciudată. Suntem în situaţia în care lumea vrea să se vaccineze, nu avem suficiente vaccinuri. Peste câteva luni o să ne găsim în situaţia inversă – în care o să avem multe vaccinuri şi lumea nu o să vrea să se vaccineze, dacă această campanie de informare nu ajunge la cetăţeni”, explică deputatul PSD.

Reprezentantul României la OMS susţine că nu există o poziţie şi o asumare clară din partea Ministerului Sănătăţii privitoare la închiderea şcolilor „timp de un an de zile fără motiv”.

„Mie mi s-a părut că Ministerul Educaţiei a avut o poziţie mult mai clară în raport cu deschiderea şcolilor decât a avut Ministerul Sănătăţii. Nu putem să continuăm cu această închidere a şcolilor timp de un an de zile, fără motiv, şi tot aşa – „suntem speriaţi, îngrijoraţi, să vedem ce vom face, vom schimba indicatorii” şi aşa mai departe, când în mod evident consecinţele nu numai asupra educaţiei copiilor, ci şi asupra sănătăţii lor sunt foarte grave în acest moment şi de multe ori au depăşit consecinţele infecţiei cu coronavirus.

Cel mai important lucru în toată această chestiune este asumarea. Profesionalism, asumare şi acţiune. Până acum am avut numai diverse lamentări, promisiuni şi lucruri de genul acesta care din păcate nu pot să rezolve situaţia. Şi îmi este foarte teamă că în lunile care vor urma şi România va intra în acelaşi trend ca şi celelalte ţări din Uniunea Europeană, cu număr mare de cazuri, şi atunci să vedem cum se va gestiona situaţia”, a transmis Rafila.

Sursa foto: Inquam Photos, Sabin Cirstoveanu