Fondul american de investitii, Broadhurst Investments, a vandut pachetul majoritar de 78% din actiunile operatorului portuar Romportmet Galati companiei Mittal Steel.
Anuntul a fost facut joi printr-un comunicat de presa de catre reprezentantii New Century Holdings (NCH) compania care administreaza fondul american de investitii.
Prin aceasta tranzactie, Broadhurst Investments Ltd. a transferat circa 20 milioane de actiuni in portofoliul companiei Mittal Steel, cel mai mare producator de otel la nivel mondial.Mittal Steel este prezenta in 14 tari, pe patru continente, fiind cotata la bursele din New York si din Amsterdam. In Romania, compania detine Mittal Steel Galati, Mittal Steel Iasi, Mittal Steel Hunedoara si Mittal Steel Roman.Romportmet SA este unul dintre cei mai importanti operatori portuari de la Dunare si are ca obiect de activitate prestarea de servicii portuare de descarcare, incarcare, depozitare, amarare si expeditie pentru marfuri vrac – produse laminate si marfuri generale.


Privatizarea in intregime a societatii Romportmet s-a produs in anul 1999, pachetul majoritar fiind preluat de fondul american de investitii Broadhurst Investments Ltd., administrat de New Century Holdings (NCH).


Privatizarea a avut ca rezultat cresterea cifrei de afaceri a companiei de patru ori din 1998 pana la sfarsitul lui 2004 si a profitabilitatii Romportmet, de la pierderi de 8.6 miliarde lei vechi la un profit de peste 300 miliarde lei vechi in 2005. Rezultatele obtinute se datoreaza imbunatatirii serviciilor oferite clientilor, concentrarii pe activitatea de baza si externalizarii activitatilor secundare ale Romportmet.
New Century Holdings (NCH) administreaza fondurile unor institutii americane precum Kodak, J.P.Morgan,Yale sau Princeton.


Grupul este o prezenta activa pe piata de investitii a fostelor state comuniste, in Romania valoarea investitiilor realizate ridicandu-se la cifra de 275 de milioane de dolari.NCH investeste in Romania, in principal, prin intermediul a trei fonduri de investitii: Broadhurst Investments, Lindsell Enterprises si Ivington Enterprises, actionand in diverse sectoare economice precum: industria electrotehnica (Electroparataj, Imsat, UMEB), a materialelor de constructii (Elpreco), de morarit si panificatie (Vel Pitar), servicii financiar-bancare (Libra Bank), servicii financiare de capital si proprietati imobiliare.

Sursa: Capital, 9 septembrie 2005