Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, a fost numit preşedinte al Comitetului pentru Analize Economice şi de Piaţă din cadrul Autorităţii Europene pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA), instituţia Uniunii Europene responsabilă cu reglementarea şi supravegherea pieţelor de capital, pentru un mandat de doi ani, transmite Agerpres. În acelaşi timp, preşedintele Preşedintele Steven Maijoor şi directorul executiv Verena Ross au fost reconfirmaţi în funcţii pentru mandate de cinci ani, conform portalului ESMA.

Deciziile de numire au fost luate de forul de conducere al autorităţii, respectiv Consiliului Supraveghetorilor ESMA, în cadrul reuniunii de la Paris, din data de 24 septembrie 2015. "Comitetul pentru Analize Economice şi de Piaţă este format din reprezentanţi ai autorităţilor competente în supravegherea pieţei de capital din cadrul UE şi beneficiază de expertiza unui grup de profesori în finanţe şi economie din mari universităţi europene şi analişti specializaţi în domeniul pieţelor financiare. Principalele linii de acţiune pe care se concentrează comitetul sunt identificarea pro-activă şi evaluarea la nivel micro-prudenţial a evoluţiilor şi potenţialelor riscuri şi vulnerabilităţi de pe pieţele financiare, alături de realizarea unor analize cost-beneficiu şi de impact privind iniţiativele de reglementare şi supraveghere a pieţelor", se mai arată în comunicat.

Comitetele permanente ale ESMA sunt coordonate de reprezentanţi ai autorităţilor naţionale în Consiliul Supraveghetorilor ESMA, desemnaţi pe baza experienţei profesionale acumulate în domeniul de activitate al fiecărui comitet. Înfiinţată în 2011, ESMA este unul dintre pilonii Sistemului European de Supraveghere Financiară, aflându-se într-o cooperare strânsă cu Autoritatea Bancară Europeană şi cu Autoritatea Europeană pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale. Membru cu drepturi depline al ESMA, ASF este reprezentată în Consiliul Supraveghetorilor la nivel de preşedinte şi participă la activitatea de reglementare prin implicarea în activităţile comitetelor permanente şi ale grupurilor de lucru.