Bogdan Aurescu și Rob Bauer au discutat despre pregătirea Summitului de la Vilnius

Miercuri, 12 aprilie 2023, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit personal cu pe amiralul Rob Bauer, preşedintele Comitetului Militar al NATO, cu care a discutat despre pregătirea Summitului de la Vilnius din iunie 2023, implementarea deciziilor Summitului Aliat de la Madrid şi coordonatele trasate de Conceptul Strategic al Alianţei Nord-Atlantice, adoptat anul trecut.

Potrivit informațiilor transmise de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), discuţiile lor s-au concentrat pe aspectele principale de pe agenda NATO, cu accent pe pregătirea Summitului de la Vilnius din luna iulie, implementarea deciziilor Summitului Aliat de la Madrid şi pe coordonatele trasate de Conceptul Strategic al Alianţei Nord-Atlantice, adoptat în 2022.

Bogdan Aurescu a subliniat importanţa vitală a consolidării posturii aliate pe întreg Flancul Estic, în contextul de securitate regional marcat sever de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. A apreciat efortul Autorităţilor Militare ale NATO pentru adaptarea continuă a răspunsului aliat la ameninţările de securitate generate de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, cu accent pe transformarea sistemului de descurajare şi apărare de pe Flancul Estic al NATO.

Pe parcursul întrevederii lor, a fost abordat stadiul pregătirii aspectelor din domeniul gestionat de Autorităţile Militare Aliate ale NATO pentru Summitul de la Vilnius (11-12 iulie 2023). Bogdan Aurescu a subliniat interesul României ca acest eveniment să aibă rezultate semnificative şi concrete în sensul implementării deciziilor liderilor politici Aliaţi luate la Madrid şi al adoptării de noi decizii pentru consolidarea NATO.

El a reafirmat susţinerea României pentru ca acest Summit să reprezinte un nivel superior al angajării tuturor Aliaţilor pentru alocări bugetare superioare nivelului de 2% din PIB pentru apărare, menţionând faptul că ţara noastră procedează deja în acest mod.

De asemenea, Bogdan Aurescu a reiterat priorităţile României pentru Summitul de la Vilnius, aşa cum au fost prezentate la cea mai recentă reuniune miniştrilor de externe din NATO. În pregătirea agendei de la Vilnius, Bogdan Aurescu a arătat că progresele în consolidarea posturii de apărare şi descurajare pe întreg Flancul Estic, pentru asigurarea Apărării Înaintate coerente şi unitare, precum şi a prezenţei aliate pe Flancul Estic, în special în regiunea Mării Negre, sunt esenţiale pentru asigurarea securităţii regionale şi euroatlantice.

El a  subliniat şi necesitatea de continuare a măsurilor la nivel operaţional, inclusiv cu privire la Grupurile de Luptă de pe Flancul Estic dintre care face parte şi cel din România. Totodată, a indicat că sunt necesare, printre altele, prepoziţionări de echipamente şi alocarea clară de trupe de întărire, acces adecvat la resurse, capacităţi crescute de monitorizare şi supraveghere maritimă şi aeriană.

Din această perspectivă, şeful diplomaţiei române a solicitat abordarea adecvată la nivelul NATO a situaţiei de securitate din regiunea Mării Negre, inclusiv în ceea ce priveşte reluarea prezenţei aliate în Marea Neagră şi a reluat solicitarea de elaborare a unei abordări comune la nivel aliat pentru Marea Neagră, în conformitate cu importanţa strategică a acestei regiuni pentru securitatea euroatlantică.

Joi, 13 aprilie, Bogdan Aurescu va găzdui prima Conferinţă privind Securitatea Regiunii Mării Negre

Bogdan Aurescu a anunțat, totodată, că va găzdui pe data de 13 aprilie 2023 prima Conferinţă privind Securitatea Regiunii Mării Negre, desfăşurată sub egida Platformei Internaţionale Crimeea, și a doua reuniune a Trilateralei România – Ucraina – Republica Moldova, la nivel de Ministere de Externe, care va beneficia şi de participarea miniştrilor Apărării din cele trei state.

Aceste evenimente vor contribui la transmiterea unui mesaj ferm de solidaritate cu cele două state vecine.

El a prezentat sprijinul constant al României pentru Ucraina precum şi importanţa mesajelor politice ferme şi de sprijin practic coerent pentru Republica Moldova care se confruntă cu cele mai severe ameninţări la adresa securităţii sale.