Adam Cochran a prezentat un argument convingător conform căruia Hal Finney ar putea fi persoana reală din spatele pseudonimului Satoshi Nakamoto, creatorul Bitcoin.

Se vehiculează alt nume pentru creatorul Bitcoin: Hal Finney

Postările lui Cochran pe X prezintă o cronologie detaliată a evenimentelor care sugerează implicarea lui Finney în crearea și dezvoltarea Bitcoin. Tweeturile sugerează faptul că deteriorarea sănătății lui Finney ar fi putut fi un factor în decizia lui Nakamoto de a se retrage din proiect.

Finney, o figură cunoscută în comunitatea cripto, a fost prima persoană care a primit o tranzacție Bitcoin de la Nakamoto, în 2009. De asemenea, a contribuit semnificativ la dezvoltarea criptomonedei.

Potrivit lui Cochran, dispariția lui Nakamoto în 2010 a coincis cu problemele de sănătatate ale lui lui Finney, iar reapariția sa a coincis, de asemenea, cu revenirea lui Finney în comunitatea Bitcoin, scrie Benzinga.

Finney, diagnosticat cu scleroză multiplă, a continuat să lucreze la proiecte legate de Bitcoin până la moartea sa, în 2014

Finney, care a fost diagnosticat cu scleroză multiplă, a continuat să lucreze la proiecte legate de Bitcoin până la moartea sa, în 2014. Tweeturile lui Cochran sugerează că sănătatea lui Finney și rolul său în proiectul Bitcoin ar putea indica adevărata sa identitate, ca Nakamoto.

„Cred că Hal a avut inițial un alt colaborator care a părăsit proiectul. Dar, de fapt, Satoshi a fost el”, a spus Cochran.

Analistul a mai spus că într-una dintre ultimele sale scrieri, Finney a vorbit despre misteriosul creator al Bitcoin, explicând cât de dificil este să descoperi identitatea cuiva care și-a ascuns urmele atât de bine de-a lungul vieții.

Potrivit lui Cochran mulți susținători ai Bitcoin nu acceptă ideea ca Finney să fi fost Satoshi pentru că avea idei progresiste despre ce ar putea deveni Bitcoin. El pleda ca Bitcoin să fie mai prietenos cu mediul.

„Acest lucru nu se potrivește cu narațiunea Bitcoin care nu se schimbă niciodată”, a spus analistul.

Teorie contrazisă de alt expert cripto cu alte argumente

Argumentul lui Cochran este contrazis de Jameson Lopp, co-fondatorul firmei de custodie Bitcoin Casa, care afirma că „Hal Finney a fost un Cypherpunk legendar, dar în niciun caz nu a fost el Satoshi”.

Lopp a oferit dovezi care anulează ideea că Finney ar putea fi Nakamoto. Punctul central al argumentului său s-a învârtit în jurul cronologiei activității ambilor indivizi din data de 18 aprilie 2009.

În această zi, Finney a luat parte la o cursă în Santa Barbara, California, care a început la 8 a.m. ora Pacificului și s-a încheiat 78 de minute mai târziu.

Între timp, Nakamoto a fost activ online, participând la conversații prin e-mail cu dezvoltatorul Bitcoin Mike Hearn. Mai mult, Nakamoto a verificat o tranzacție Bitcoin în această perioadă.

Cel mai mare mister din lumea cripto

Adevărata identitate a lui Nakamoto a rămas un mister în lumea cripto. Așa că au apărut numeroase speculații legate de identitatea reală a creatorului Bitcoin. La un tribunal din Londra, avocații care reprezintă un grup susținut de Jack Dorsey (co-fondator al Twitter) au respins afirmația informaticianului australian Craig Wright. Acesta pretinde că ar fi inventatorul Bitcoin. Avocații susțin că aceasta este „o minciună de proporții”.

Potrivit declarațiilor lui Craig Wright, el este autorul unei cărți albe ce datează din 2008. Acesta este un text fundamental pentru Bitcoin și alte criptomonede. Cartea albă a fost publicată sub numele de „Satoshi Nakamoto”.

Drept urmare, el se declară adevăratul deținător la drepturilor de autor ale „cărții albe”. Tocmai de aceea, Wright pretinde că deține și drepturile de proprietate intelectuală în ceea ce privește blockchain-ul Bitcoin.

Bitcoin
SURSA FOTO: Dreamstime

Cine a fost Hal Finney

Hal Finney a fost un informatician american și un pionier în dezvoltarea sistemelor criptografice. Este cunoscut pentru contribuțiile la comunitatea Bitcoin, fiind prima persoană care a primit o tranzacție Bitcoin de la creatorul criptomonedei, Satoshi Nakamoto.

Finney a contribuit la dezvoltarea PGP (Pretty Good Privacy), un program de criptare și decriptare a datelor care oferă confidențialitate criptografică și autentificare pentru comunicarea datelor.

A fost diagnosticat cu SLA în 2009 și a murit în 2014, dar contribuțiile sale în domeniul criptografiei continuă să fie recunoscute.

Când s-a implicat Hal Finney în Bitcoin?

Hal Finney s-a implicat în Bitcoin în fazele sale incipiente. În 2009, el a fost destinatarul primei tranzacții Bitcoin, trimisă de creatorul criptomonedei, Satoshi Nakamoto. Finney a fost un participant activ în comunitatea Bitcoin, contribuind la dezvoltarea ei și susținând utilizarea criptomonedei.

Hal Finney și-a adus contribuțiile în domeniul criptografiei și comunității Bitcoin din locuința sa din California. În ciuda faptului că a fost diagnosticat cu scleroză multiplă, o boală neurodegenerativă debilitantă, în 2009, Finney a continuat să contribuie la comunitatea Bitcoin până la moartea sa, în 2014.