În formula actuală, Legea nr.  321/2009 îi obligă pe comercianţii cu cifră de afaceri mai mare de 2 milioane de euro să aloce minim 51% din spaţiul disponibil la rafturile cu alimente proaspete (fructe, legume, carne, lactate, ouă) acelor produse aduse pe lanţul scurt de aprovizionare.

Excepţie fac lunile de iarnă, între decembrie şi februarie, când legumele şi fructele de import pot reprezenta maximum 70% din oferta pe fiecare categorie.

În plus, marile magazine sunt obligate să organizeze evenimente de promovare şi vânzare a produselor alimentare româneşti. De asemenea, noile norme interzic retailerilor încasarea de taxe şi servicii de la furnizorii alimentari.

Kaufland: 62 culturi de legume și fructe ROMÂNEȘTI primesc cea mai prestigioasă certificare de calitate DIN LUME

Şi retailerul Kaufland încearcă să se adapteze la noua legislaţie din România. Săptămâna aceasta, Kaufland a anunţat că 62 de culturi româneşti de legume şi fructe vor fi certificate internaţional pentru calitate, în 2017, ceea ce va asigura fermierilor accesul la mai multe pieţe noi de desfacere, atât locale, dar şi internaţionale, permiţând exportul produselor româneşti oriunde în lume.