Ștefan Mandachi a construit din banii săi primul și singurul metru de autostradă din Moldova. Acum, la aproape două luni distanță de la protestul #șîeu, ministrul Transportului Răzvan Cuc a făcut marele anunț.

Ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, a luat parte la semnarea contractului pentru reînceperea reactualizării studiului de fezabilitate a unui segment din Autostrada Marii Uniri.

Autostrada Marii Uniri sau A8, este tronsonul care pleacă de la Târgu Mureș și ajunge la Târgu Neamț. Contractul a fost semnat de directorul general CNAIR, Narcis Neaga și de reprezentanții firmei Ingineria Especializada Obra Civil Industrial din Spania.

Contractul este estimat în jurul sumei de 17,6 milioane de lei. Din tot întregul autostrăzii, tronsoanele Târgu Mureş – Târgu Neamţ şi Iaşi – Ungheni (Republica Moldova) se vor realiza cu ajutorul fondurilor europene, iar bucata Târgu Neamţ – Iaşi va fi construită prin parteneriat public-privat.

„Procedura pentru revizuirea studiului de fezabilitate, a fost lansată licitaţia pe 5 februarie, depunerea proiectelor s-a făcut până pe 3 aprilie. Iată că suntem aici, în faţa dumneavoastră, pe 9 mai, să semnăm contractul. Am devansat termenul pe care ni l-am asumat, care era pe 15 mai. (…) Am înţeles foarte bine mesajul pe care românii ni l-au transmis vizavi de lipsa unei infrastructuri mari în România, mai ales pe partea Moldovei, am înţeles că acolo unde avem de construit trebuie să accelerăm şi stau ‘călare’ pe constructor să văd că finalizează lucrările. CNAIR se mişcă într-un ritm foarte alert, pentru că au înţeles şi funcţionarii de acolo că nu mai pot întârzia să evalueze la infinit aceste obiective (…)

După semnarea contractului, voi avea o discuţie (…) să vedem cum putem scurta cât mai mult perioada de revizuire a acestui studiu de fezabilitate, cu amendamentul că pe partea noastră, noi ne facem treaba, dar ştiţi foarte bine că suntem condiţionaţi şi de acordul de mediu, care trebuie să parcurgă o procedură destul de vastă pentru a fi obţinut”, a declarat Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc.