Mircea Geoană e optimist. Românii trebuie să aibă încredere în viitor

La Alba Iulia, Mircea Geoană dă startul primei dezbateri a Mișcării „România Renaște„, sub titlul sugestiv „Din Inima României, către Inima Europei”. În acest eveniment, specialiștii explorează diverse teme cruciale pentru viitorul țării noastre, acoperind domenii precum economia, societatea, educația și sistemul de sănătate.

El a vorbit despre cele trei evenimente sărbătorite de români la 9 mai: Ziua Independenței, Ziua Victoriei și Ziua Europei. El a remarcat evenimentele s-au desfășurat în favoarea națiunii române.

Geoană a subliniat că destinul României moderne și unite a fost influențat de schimbările geopolitice și de conflictele armate, că a fost consolidat prin sacrificiu și a fost realizat prin efortul unor lideri de excepție și adevărați patrioți de-a lungul generațiilor, care au reprezentat România la nivel înalt în NATO. Geoană a exprimat recunoștința față de militarii români, atât cei de azi, cât și cei din trecut, pentru că fără ei și fără sacrificiul lor, nu ar fi fost posibil să se ajungă în punctul de a avea această conversație.

El a afirmat că România trăiește în prezent cele mai bune momente din istoria sa, fiind o națiune liberă, independentă și suverană, așa cum a fost dorit de către Mihail Kogălniceanu. De asemenea, a menționat că țara este unită pe teritoriile sale istorice, în conformitate cu viziunea regelui Ferdinand.

”Domnul profesor Borțun menționa, pe bună dreptate, cele trei evenimente pe care le marcăm astăzi: Ziua Independenței, Ziua Victoriei și Ziua Europei.

Sunt evenimente care s-au întrepletit în folosul națiunii române. Destinul României moderne și unite s-a născut din cutremure geopolitice, din războaie, a crescut prin sacrificiu și s-a împlinit prin mintea și inima unor oameni de stat excepționali și a unor patrioți adevărați, de-a lungul generațiilor, reprezentând România la nivel înalt în NATO. Vreau să mulțumesc militarilor noștri, cei de astăzi, cei de ieri, cei dintotdeauna, pentru că fără dânșii și fără sacrificiul, jertfa lor, probabil că nu am fi fost astăzi să avem această conversație.

România își trăiește astăzi cele mai bune momente din istoria sa. O națiune liberă, independentă și suverană, așa cum a cerut Kogălniceanu. Este o țară mare, unită pe teritoriile sale istorice, așa cum a dorit-o Regele Ferdinand.

E o țară europeană așa cum și-a închipuit-o Iuliu Maniu, e o democrație așa cum au visat-o Brătienii, este o țară liberă, așa cum a dorit Avram Iancu. Are cel mai ridicat nivel de trai și cele mai puternice garanții de securitate din toate timpurile, așa cum ne place să repetăm de două decenii încoace.”

De ce pesimism?!

„Și atunci, de ce pesimismul și lipsa de încredere în viitor, care domină conversația în societatea românească? De ce jumătate dintre tinerii noștri și tinerele noastre aleg să părăsească țara în continuare? De ce România crește, dar nu se dezvoltă? De ce decalajele de dezvoltare între și în interiorul regiunilor țării sunt astăzi mai mari decât la momentul integrării europene?

De ce ne simțim tratați ca cetățeni de mâna a 2-a în Europa, când suntem o țară atât de importantă strategic? Pentru că simpla integrare europeană și euroatlantică nu sunt suficiente pentru ca România să-și atingă întregul potențial al oamenilor, al geografiei și al resurselor sale” a spus Geoană.

Mircea Geoană a mai spus că efectul de tracțiune nu este suficient pentru a fi realizate obiectivele dorite. El a menționat că difuzia ideilor, banilor și tehnologiei din vest este, de asemenea, crucială și rămâne importantă. Oficialul NATO a subliniat că proiectul european este esențial pentru România, dar nu poate înlocui proiectul național.

Geoană a accentuat că proiectul național reprezintă o continuare logică a viselor și sacrificiilor făcute de înaintașii noștri, precum și de generațiile actuale. El a evidențiat succesul în readucerea României în sfera occidentală cu două decenii în urmă. În discursul său, Geoană a declarat în mod clar că a fi un adevărat patriot român nu este în contradicție cu a fi un bun european.