El scrie că "nu poţi niciodată trata privatizarea Oltchim ca pe o geambaşie de cai".

"A lipsit cu desăvârşire o abordare a privatizării menită să ofere perspective atât unor investitori serioşi, cât şi zecilor de mii de familii care depind de acest loc de muncă. ‘Problema’ Oltchim nu s-a născut astăzi sau ieri. Ea este, ca în alte multe cazuri, rezultatul unei toxice combinaţii de management defectuos şi de calcul politic iresponsabil. Cu migală, guvernările succesive ale PDL au tot băgat această problemă sub preş. (…) În timp ce tăia pensii şi salarii, guvernarea PDL a preferat să-şi cumpere liniştea la Oltchim cu împrumuturi de sute de milioane de euro, deşi ştia că nu face decât să prelungească agonia. În locul unei operaţii grele care să pună pe picioare pacientul, PDL a preferat la Oltchim să ofere cu generozitate calmante şi somnifere", scrie Geoană.

În opinia sa, la Oltchim este nevoie de garanţii că locurile de muncă vor fi păstrate, că există o strategie de a face compania viabilă şi profitabilă, atât pentru proprietar, cât şi pentru statul român.

"Cred că licitaţia de vineri trebuie imediat anulată dacă acel care a câştigat nu dispune de capitalul de lucru de 250 milioane de euro şi de un plan care să garanteze păstrarea locurilor de muncă şi revenirea pe profit a companiei", mai susţine senatorul, care îi roagă pe "cei de la Ministerul Economiei să se gândească cu mai multă empatie la vâlceni".

Potrivit lui Geoană, lupta pentru locurile de muncă de la Oltchim este una fundamentală.

"Sunt sigur că oamenii pot munci mai mult, pot accepta reduceri temporare, dacă li se pune în faţă un plan care să le arate că fabrica va rămâne acolo, că ceea ce fac ei e valoros şi că vor continua să facă ceea ce au învăţat. Oltchim nu e doar o fabrică, e o comunitate frumoasă, o comunitate responsabilă pentru zeci de mii de destine, dar şi pentru una dintre cele mai frumoase poveşti sportive din România ultimilor ani. Nu ştiu în câte sporturi România se poate mândri ani de an cu semifinale sau finale de Liga Campionilor. Echipa de handbal de la Oltchim trebuie păstrată şi încurajată, ca fiecare loc de muncă de aici", mai scrie Geoană, care arată că, în ceea ce priveşte privatizările, e timpul să se intre "în zona abordărilor profesioniste".
Sursa: Agerpres