NATO sprijină securitatea Republicii Moldova

Secretarul general adjunct NATO, Mircea Geoană, a declarat marți, în timpul unei întâlniri cu Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, că NATO sprijină securitatea Republicii Moldova cu respectarea deplină a neutralității sale constituționale.

„Cooperarea cu NATO va ajuta Republica Moldova să pună în aplicare reformele necesare aderării la Uniunea Europeană. NATO sprijină securitatea Republicii Moldova cu respectarea deplină a neutralității sale constituționale. NATO își intensifică sprijinul politic și practic în conformitate cu solicitările sale, inclusiv printr-un pachet de consolidare a capacității de apărare, pentru a sprijini dezvoltarea și modernizarea instituțiilor de apărare și securitate ale Republicii Moldova. Aliații susțin pe deplin integrarea europeană a Republicii Moldova. Viitorul Republicii Moldova se află în familia democrațiilor europene. Acest lucru nu a fost niciodată mai important, iar cooperarea noastră nu a fost niciodată mai strânsă”, a punctat Mircea Geoană.

Rusia continuă războiul hibrid

Secretarul general adjunct al NATO a subliniat că „Rusia, continuă să folosească tactici de război hibrid, recurgând la presiune socială și economică, șantaj energetic și încercări de destabilizare a democrațiilor noastre.”

„Din păcate, Republica Moldova se confruntă cu aceste amenințări. Republica Moldova răspunde însă cu determinare acestei situații de securitate, prin consolidarea securității naționale și rezilienței, prin dublarea cheltuielilor pentru apărare în acest an.

Republica Moldova se angajează ferm față de viitorul ei european, așa cum am văzut când ați găzduit cea de-a doua reuniune a Comunității Politice Europene la Chișinău, săptămâna trecută, unde aeronavele NATO AWACS au contribuit la securizarea spațiului aerian”, a adăugat Geoană.

NATO, un partener foarte important pentru Chișinău

La rândul său, Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, a subliniat că, „în ultimii 30 de ani, NATO a sprijinit întotdeauna procesul de reformă în Moldova, consolidarea democratică în Moldova”.

„Intenționăm să colaborăm și în viitor cu NATO pentru a continua consolidarea democrației moldovenești în contextul agresiunii brutale a Rusiei împotriva Ucrainei, într-un moment foarte periculos pentru istoria continentului european. Este mai important ca niciodată ca Moldova să nu fie singură.

Este mai important ca oricând pentru Moldova să consolideze, să aprofundeze și să accelereze parteneriatele sale atât cu organizațiile, cât și cu statele care susțin democrația moldovenească, libertatea și drumul nostru spre familia europeană a națiunilor. NATO este un partener foarte important care a contribuit la menținerea păcii pe continentul european. Și, prin colaborarea cu Moldova, sunt sigur că va contribui la pacea, stabilitatea și și calmul în partea noastră de lume și în țară”, a punctat Nicu Popescu.