Joi, NATO va desfășura un exercițiu de apărare chimică, biologică, radiologică și nucleară în poligonul de la Cincu din județul Brașov. Exercițiul, denumit „Resolute Eagle”, va implica participarea a numeroși militari din Franța, Polonia și România.

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat oficial că exercițiul multinațional se va desfășura la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” de la Cincu.

Obiectivul exercițiului este de a spori interoperabilitatea între forțele NATO și de a promova schimbul de expertiză în domeniul apărării chimice, biologice, radiologice și nucleare (CBRN). Exercițiul este condus de plutonul CBRN francez din cadrul Grupului de luptă NATO staționat în România.

Aproximativ 70 de militari din România, Franța și Polonia, însoțiți de 14 vehicule tactice, vor participa la exercițiu. Acesta marchează desfășurarea inaugurală a plutonului CBRN francez în Cincu, ca parte a Grupului de luptă multinațional. Principala lor responsabilitate, după cum precizează Ministerul Apărării Naționale (MApN), va fi aceea de a efectua proceduri de decontaminare a personalului și a echipamentelor de luptă.

„Exercițiul multinațional de apărare chimică, biologică, radiologică și nucleară (CBRN) „Resolute Eagle” se va desfășura joi, 8 iunie, în Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” din localitatea Cincu, județul Brașov.

Exercițiul, al cărui obiectiv este de a crește interoperabilitatea între trupele NATO și de a împărtăși experiența în domeniul CBRN, este condus de plutonul francez de CBRN din cadrul Grupului de Luptă NATO dislocat în România. La această activitate vor participa aproximativ 70 de militari români, francezi și polonezi cu 14 vehicule tactice”, se arată pe site-ul Ministerului Apărării Naționale.

Un alt exercițiu va avea loc și în județele Harghita și Covasna

Ministerul Apărării Naționale a mai trimis un alt comunicat de presă prin care spune că un exercițiu de mobilizare va avea loc în județele Harghita și Covasna.

„În perioada 12-16 iunie, în județele Harghita și Covasna se va desfășura „Exercițiul de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii populaţiei, economiei și a teritoriului pentru apărare – „MOBEX HR-CV-23”.

Exercițiul este organizat în conformitate cu prevederile Legii nr. 355/2009 privind regimul stării de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate şi al stării de război și ale Legii nr. 477/2003, republicată, privind pregătirea economiei naţionale şi a teritoriului pentru apărare, cu modificările și completările ulterioare”, mai arată instituția din România.