Potrivit ministrului ucrainean al Economiei, Iulia Șevrdenko, se depun eforturi pentru evacuarea rapidă a locuitorilor din Herson în urma ruperii barajului Kahovka.

”Ceea ce încercăm să facem acum este să evacuăm oamenii cât mai rapid posibil”, spune ea, subliniind că în zona inundabilă se află 80 de localități.

În timp ce Ucraina acuză Federația Rusă de genocid, țara condusă de Vladimir Putin neagă informațiile și dă vina pe Ucraina. Kremlinul spune că Ucraina a sabotat intenționat Barajul Kahovka, care furnizează apă celei mai mari părţi a sud-estului Ucrainei, inclusiv centralei nucleare Zaporojie şi peninsulei ucrainene Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

”Suntem absolut siguri că nu este vorba despre o o avarie structurală. Suntem absolut siguri că partea rusă a făcut asta. Şi este un dezastru mare cauzat de om”, mai spune aceasta.

Ministrul ucrainean mai spune că acest baraj a fost folosit de către ruși drept o armă ecologică.

Republica Moldova este gata să ajute Ucraina

În urma acestui eveniment neplăcut, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a publica pe Twitter un mesaj în care spune că țara este pregătită să îi ajute pe vecinii ucraineni.

„Condamn cu fermitate distrugerea barajului Nova Kahovka în această dimineață. Țintirea de către Rusia a infrastructurii strategice se echivalează cu crimele de război. Dle președinte Zelenski, noi suntem pregătiți să oferim asistență drept răspuns la inundații și vom oferi suport pentru a atenua impactul”, notează Maia Sandu pe platforma de socializare.

Un mesaj în acest sens a oferit și prim-ministrul moldovean, cel care spune că Federația Rusă trebuie trasă la răspundere pentru ceea ce a făcut.

„Condamnăm ferm distrugerea deliberată a barajului Nova Kakhovka din regiunea Herson a Ucrainei, care pune în pericol civilii și creează noi provocări în întreaga regiune. Rusia trebuie trasă la răspundere. Suntem alături de Ucraina și suntem gata să oferim asistența necesară”, a fost mesajul transmis de către prim-ministrul moldovean.

Rusia acuză un sabotaj deliberat

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spune că președintele Vladimir Putin a luat act de această întâmplare, acuzând Ucraina de un sabotaj deliberat.

„Putem afirma fără echivoc că este vorba despre un sabotaj deliberat din partea Ucrainei”, a declarat Peskov. „Regimul de la Kiev ar trebui să poarte întreaga responsabilitate pentru toate consecinţele”.