Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, vineri, că se văd semne de pregătire a contraofensivei Ucrainei. Cu toate acestea, Mircea Geoană a precizat că Alianţa are încredere în capabilităţile militare ale ţării care va ştii când şi unde să o pornească.

Ucraina pregătește contraofensiva

„Este discutată, posibilă şi avem întreaga încredere în conducerea militară şi politica Ucrainei, să decidă unde şi când o pornesc. Se văd semne de pregătire, le ştim, nu le putem comenta pe toate public, dar este clar că se pregătesc şi suntem convinşi că vor avea capabilitatea militară să îşi recupereze teritoriul luat samavolnic de Federaţia Rusă.

Este clar că Rusia are un joc de anduranţă, de rezilienţă.

Astăzi, eu văd o unitate aproape fără fisură în Occident. Uitaţi-vă la discuţia despre antrenamentul piloţilor, discuţiile despre sprijinul pentru Ucraina, pentru Moldova, pentru ceilalţi. Deci, eu aş spune că din punct de vedere politic, Occidentul este unit, Partenerii noştri democratici din restul lumii sunt şi ei în acest efort”, a mai spus Mircea Geoană.

De asemenea, Mircea Geoană a mai precizat că ţările trebuie să comunice în permanenţă şi cu proprii cetăţeni, pentru ca aceştia să înţeleagă ajutorul oferit Ucrainei, în ciuda unor neajunsuri temporare, cum ar fi preţurile la energie.

Mircea Geoană: Republica Moldova are nevoie de sprijin

Potrivit secretarului general adjunct al NATO, acest lucru implică faptul că România, pentru prima dată în istoria sa, nu ar mai fi o țară de frontieră, ci noul centru de greutate al Europei.

„Dacă reușim să ajutăm Ucraina să vină către familia europeană, înseamnă că Moldova vine către Europa, Georgia vine către Europa și pentru prima dată în istoria națională a acestei țări, numită România, nu vom mai fi o țară de frontieră, ci noul centru de greutate al Europei.

Este important, dincolo de acest război, pentru că se reconfigurează Europa”, a declarat acesta la Digi 24.

Mircea Geoană a mai precizat că „Republica Moldova este o țară care are nevoie de sprijin acum, pentru că pentru o țară ca aceasta, o șansă de a evada din blestemul geografiei și a reveni către Europa civilizată și către noi toți apare de două ori pe secol”.