Rușanu i-a criticat pe oficialii europeni pentru susținerea față de Laura Codruța Kovesi.

Mircea Badea a precizat că această scrisoare a făcut mai mult rău, asta pentru că acuzațiile pe care le-a adus fostei șefe a DNA sunt calități în ochii Parlamentului European.

”Eu cred că nu este bine. Sigur că Dan Radu Rușanu a procedat corect că a spus ce a făcut Laura Codruța Kovesi în cazul său. Dar eu sunt convins că sunt unii la UE care tocmai din motivele enunțate de Dan Radu Rușanu o vor pe Kovesi pe funcția de procuror șef european, pentru că este capabilă de ce a făcut. Candidatul francez Bohnert este procuror pe bune, este profesionst, experimentat, independent, ceea ce Kovesi nu a fost niciodată. Bohnert nu va primi ordine niciodată. Sunt mulți procurori pe bune prin Europa. Dar unii de la UE au nevoie de una precum Kovesi care să facă orice din postul respectiv, așa cum a demonstrat că poate să facă pentru cel care a pus-o în funcție”, a zis Mircea Badea.

Redăm mai jos scrisoarea:

”Catre conducerea Parlamentului Uniunii Europene,

In atentia liderilor grupurilor parlamentare,

Stimati Domni,

Ma numesc Dan Radu Rusanu si sunt membru al PNL din ianuarie 1990, in perioada 2000-2013, am fost VP al partidului.

Am fost ales de patru ori in Parlamentul Romaniei ca senator si deputat si am detinut in acest timp atat functia de VP atat al Senatului cat al Camerei Deputatilor.

Prin educatie, dar mai ales prin convingeri, sunt un filogerman declarat si un sustinator fervental al U.E, considerand ca locul Romaniei nu poate fi decat alaturi de democratiile consolidate ale Batranului Continent.

Asemenea mie, gandeste majoritatea concetatenilor mei si asa se explica explozia de bucurie, consensul national din 1 ianuarie 2007, cand Romania a aderat la UE, in timpul guvernarii liberale, cu Calin Popescu Tericeanu premier. Atunci ca si in decembrie 1989, aceleasi milioane de romani care inlaturasera dictatura comunista au sarbatorit in strada un eveniment decisiv in istoria noastra.

Intorcandu-ma la problemele personale, deloc intamplator in anul 2013, am fost nominalizat si votat in unanimitate de catre camerele reunite ale Parlamentului Romaniei in functia de Presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara(ASF), organism similar cu BaFin din Germania, AFM din Olanda si ACPR din Franta.

Dupa opt luni de zile, am fost citat la DNA unde mi s-a adus la cunostinta ca sunt inculpat intr-o cauza de coruptie, pentru patru infractiuni grave cu 52 de fapte materiale (dosarul continea peste 1800 de file). Dupa numai 30 de minute de audiere, procurorul de caz din subordinea Dnei. Laura Codruta Kovesi mi-a semnat oronanta de retinere, iar la iesirea din sediul parchetului mi s-au incalcat cele mai elementare drepturi. Astfel, la o ora de varf am fost scos cu catusele la maini si sub escorta politiei judiciare, in mijlocul ziaristilor si cameramanilor chemati acolo de procurori, momentul fiind transmis in direct la toate televiziunile nationale. Un veritabil linsaj mediac, a urmat apoi „comunicatul DNA” insusit si supervizat de Dna Laura Codruta Kovesi prin care eram acuzat si condamnat inainte de a fi judecat.

Au urmat patru luni de arest preventiv, 3 luni de arest la domiciliu si 11 luni de control judiciar, un calvar care a durat trei ani de proces, la capatul caruia ICCJ a pronuntat definitiv achitarea mea pe temeiul inexistentei faptei.

In tot acest timp, nici un coleg de partid, din parlament sau din guvern nu a incercat sa-mi ia apararea, desi erau convinsi de nevinovatia mea, fideli principiilor democratice ale UE de „A NU INTERVENII IN ACTUL DE JUSTITIE”, dar si stupidei indatoriri a fiecarui inclupat „de a-si dovedii nevinovatia in instanta”(in conditile in care, totusi, acuzarea era obligata mai intai sa dovedeasca vinovatia inculpatului…).

Contrar acestor principii sustinute de UE, constat azi o interventie grosolana a conducerii Parlamentului UE in actul de justitie din Romania, cum si un dublu limbaj, prin incalcarea tuturor principiilor democratice clamate de Parlamentul UE cu scopul asumat fatis de a apara un inculpat, a carui acuzatie in continut nu o stim nici eu si nici Dvs.

Or, dublu standard practicat de organizmele europene in interpretarea unor intamplari judiciare din Romania nu face altceva decat sa accentueze euroscepticismul. O minima consecventa in principiile declamate si gesturile publice ar face ca acest deficit de incredere sa fie nesemnificativ, dar sa va si onoreze.

Pentru toate cele ce mi s-au intamplat, mie si altor romani in timpul conducerii DNA-ului de catre Laura Codruta Kovesi, eu nu pot „S-O ADMIR” pe acesta precum Dl.Frank Timmermans si nici sa-i accord „SUPORTUL MEU” asa cum declara Dl.Tajani.

Poate, daca aceste lucruri s-ar fi intamplat in tarile Dvs., neindoielnic v-ati fi schimbat parerea si nu ati mai fi sustinut-o neconditionat pe Dna. Laura Codruta Kovesi.

Stimati Domni, nu cred ca o sa-mi raspundeti la aceasta scrisoare pentru ca spre deosebire de mine, nu ati trait aceceasi experienta traumatizanta in Romania DNA-ului condus de Dna. Laura Codruta Kovesi.

Dan Radu Rusanu,

Fost penal, azi pensionar.”