Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES de Ministerul Sănătăţii, pentru perioada următoare, dr. Raed Arafat i s-au delegat toate atribuţiile ce revin funcţiei de ministru al Sănătăţii.

‘Dr. Vasile Cepoi a acceptat propunerea premierului Ponta de a prelua funcţia de consilier de stat al primului-ministru pe probleme de Sănătate’, precizează comunicatul de presă.

Agenţia Naţională de Integritate a sesizat săptămâna trecută Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în vederea cercetării ministrului Sănătăţii, Vasile Cepoi, pentru săvârşirea infracţiunilor de conflict de interese, infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene, precum şi a celor asimilate infracţiunilor de corupţie, în legătură cu derularea unui proiect finanţat prin POSDRU, pe vremea când acesta era director al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.

ANI susţine că Vasile Cepoi a participat, în calitate de director al DSP Iaşi, la luarea unei decizii, prin semnarea unui acord de parteneriat, angajând instituţia pe care o conducea la acea dată ca partener în proiectul ‘Calitate şi performanţa în sistemul sănătăţii publice din România’ derulat în baza Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

Parteneri ai proiectului au fost Fundaţia ‘Amfiteatru’ (beneficiar), alături de DSP Iaşi, Colegiul Medicilor din România, Universitatea de Medicină şi Farmacie ‘Gr. T. Popa’ Iaşi şi SC Info Educaţia SRL.

Ulterior, Vasile Cepoi şi soţia sa au fost angajaţi în cadrul proiectului şi au obţinut venituri de natură salarială de la Fundaţia ‘Amfiteatru’ şi de la partenerii Universitatea de Medicină şi Farmacie ‘Gr. T. Popa’ Iaşi şi SC Info Educaţia SRL.

Beneficiul patrimonial obţinut de Vasile Cepoi împreună cu soţia sa în cadrul acestui proiect este de 191.726 lei (aproximativ 42.440 euro).

Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, declara atunci, pentru AGERPRES, că nu a avut o poziţie de decizie în proiectul despre care vorbeşte Agenţia Naţională de Integritate, ci a predat doar cursuri şi că îşi rezervă dreptul de a acţiona în justiţie ANI pentru ştirbirea imaginii publice.

‘Nu am avut o poziţie de decizie în proiect, am predat doar cursuri. Înainte de a intra în acest proiect, am consultat legea şi juriştii, care mi-au spus că participarea mea nu încalcă prevederile legale. Nu ştiu pe cine serveşte ANI cu acest comunicat de presă care încalcă principiul confidenţialităţii pe care îl invocă în finalul comunicatului. Consider că am fost pedepsit deja prin ştirbirea imaginii publice înainte ca instanţele să se fi pronunţat cu privire la suspiciunile ridicate de cei care m-au învinuit. Îmi rezerv dreptul să acţionez în justiţie ANI pentru ştirbirea imaginii publice’, afirma ministrul.