Bugetul companiei CFR Marfă va trebui să suporte o cheltuială de minim un milion de euro pentru angajarea unui cosultant independent care trebuie să pregătească un plan de reorganizare şi restructurare. Ministrul Transporturilor, Dan Costescu a anunţat că obiectivul final pentru CFRMarfă este privatizarea la un preţ bun pentru statul român.
„CFRMarfă trebuie să se axeze pe cei cini piloni clasici în vederea restructurării. Directorii financiari trebuie să înceapă imediat un proces de reorganizare şi restrucutare. Trebuie avute în vedere programele de realinierea activelor, restruscturarea pasivelor şi activelor şi restructurarea de personal. Restructurarea de personal nu înseamnă neapărat un proces de concediere. Ultimii doi piloni sunt la nivel de management şi strategie. Este aproape de finalizare un caiet de sarcini pentru angajarea unui consultant independet”, a precizat ministrul Transporturilor. Potrivit acesuia, obiectivul final al procesului de reorganizare este de a privatiza CFR Marfă, „la un preţ cât mai bun pentru statul român, obiectiv stabilit pla nivelul anului 2018”. „CFR Marfă este într-o situaţie dificială după ce s-au convertit în acţiuni 380 milioane euro. Cei de la DG Competition ne-au recomandat să găsim soluţii pentru a eficientiza compania CFR Marfă. Returnarea datoriei ar duce la închiderea şi lichidarea imediată a companiei”, a spus Dan Costescu. Oficialii de la Transporturi au refuzat să ne explice câţi bani vor fi alocaţi pentru firma de consultanţă.

CFR Marfă: În septembrie-octombrie vom avea planul strategic”

Mihuţ Constantin Crăciun, noul director general al CFR Marfă ne-a explicat că în ultimele nouă luni operatorul feroviar a înregistrat pierderi mari. „Vom pune în aplicare un program de reorganizare a profundă a companiei. Avem probleme de încasare a facturilor şi datorii către furnizori. CFR Marfă ar trebui să genereze un profit de aproximativ 40-50 milioane lei în 2017 şi anul acesta să nu mai înregistreze pierderi. Compania de consultanţă ne oferă un plan de reorganizare pentru următorii patru ani”, a declarat şeful CFR Marfă.