Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, la Deva, că, până în anul 2012, fiecare persoană va avea un card naţional de sănătate, care va conţine toate informaţiile privind calitatea de asigurat.

„În acest moment, cetăţeanul e pus să meargă la Casa de Asigurări de Sănătate să obţină o adeverinţă dacă a plătit contribuţia la asigurările de sănătate. Cu ajutorul acestui card, care va conţine toate informaţiile privind calitatea de asigurat, vor fi elimintate aceste drumuri la Casa de Asigurări de Sănătate”, a spus Cseke.

 Ministrul Sănătăţii a afirmat că, până în anul 2012, vor intra în circulaţie aceste carduri şi până atunci speră să se găsească o soluţie şi pentru persoanele care nu sunt asigurate.

„În România există o situaţie aparte. Sunt cinci milioane de salariaţi plătitori la asigurările de sănătate, pentru un alt milion de oameni plătesc asigurările. Deci, numai şase milioane de oameni care sunt într-un fel sau altul contribuabili la asigurările de sănătate şi mai avem zece milioane de oameni, pensionari şi alte categorii similare, care nu plătesc asigurări, dar beneficiază de servicii medicale, asta în condiţiile în care pensionarii sunt o categorie sensibilă şi au nevoie de mai multă asistenţă medicală decât celelalte categorii”, a spus Cseke.

Potrivit ministrului Sănătăţii, în afară de aceste milioane de persoane mai sunt mulţi alţi oameni care nu beneficiază în acest moment de asigurări de sănătate. „Trebuie să găsim o soluţie pentru ca toţi oamenii să poată beneficia de asistenţă medicală şi să vedem ce putem face ca toţi oamenii să aibă card de asigurat”, a mai spus Attila Cseke.

SURSA: Mediafax