Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat miercuri că nu este în totalitate de acord proiectul de lege iniţiat de societatea civilă privind folosirea canabisului în scop medicinal, potrivit Agerpres. „Am văzut acest proiect şi nu pot fi în totalitate de acord. Noi avem un grup de lucru la Ministerul Sănătăţii care s-a întâlnit o dată oficial, dar şi neoficial cu cei din comisiile de specialitate. […] Din punctul nostru de vedere şi al specialiştilor, există două componente care sunt în discuţie teoretic: este acel THC care poate fi folosit şi în zona de entertainment şi canabidiolul. Studii de specialitate statuate în UE există pentru canabidiol, ori Ministerul Sănătăţii nu poate să gireze altceva decât ceea ce este foarte sigur pentru pacient”, a precizat ministrul.

Proiectul prevede înfiinţarea Agenţiei Canabisului (care funcţionează în ţări precum Cehia, Germania sau Olanda), care se ocupă de avizul pentru cultivare, precum şi de controlul, verificarea şi supravegherea operaţiunilor cu canabis în vederea utilizării în scop medical. Ministrul Sănătăţii nu este însă de acord cu crearea acestei agenţii, care ar consuma doar resurse, fără să aducă ceva util. Sorina Pintea a mai adăugat că „introducerea canabisului medicinal presupune modificarea unei hotărâri de guvern şi a unei ordin de ministru. (…) Am văzut în proiectul legislativ că îl poate prescrie oricine – nici vorbă, există specialişti, există reguli foarte clare pe care trebuie să le urmărim astfel încât să ne atingem scopul. Canabisul medicinal, canabisul să fie folosit doar în scop medicinal în acest moment”.

Proiectul de lege, depus pe 3 iulie în Parlament, a fost inițiat de Cristina Dumitrache (deputat PSD, membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților), Florin Buicu (deputat PSD, președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților) și Emanuel Ungureanu (deputat USR, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților) și are semnăturile a peste 90 de parlamentari din toate partidele. Proiectul poartă numele „Victoria”, o femeie răpusă de cancer la începutul acestui an. Fiica acesteia a luptat pentru ca alți pacienți cu boli terminale să aibă acces la calmante pe bază de canabis şi a adunat 20.000 de semnături pentru legalizarea canabisului medicinal.