Soluții pentru amenajarea plajelor de pe litoral

Ministrul Mediului, Tanczos Barna a declarat luni că a propus un concurs internaţional de soluţii pentru amenajarea plajelor lărgite de pe litoral. Oficialul a precizat că în luna aprilie va fi anunțată o licitaţie internaţională, astfel că se aşteaptă să vină firme care ne pot „desena şi nouă o plajă vandabilă din punct de vedere turistic”.

„Argumentul pentru acele lucrări este prevenirea eroziunii costiere, nu este o lucrare neapărat pentru turism ci a fost proiectată a ţine piept eroziunii pentru următorii 30 de ani. În această perioadă, plaja se va subţia încet încet şi probabil peste 40 sau 50 de ani va fi nevoie de o nouă lucrare”, a spus ministrul Mediului la Prima News.

Ministrul a declarat că acel nisip din plajele lărgite respectă „condiţiile de recepţie tehnică şi de calitate a lucrării pe contractul respectiv de finanţare”.

„Ce putem face noi acum este să gândim o amenajare a acestor plaje, pentru următorii 30 sau 40 de ani, un PUZ care să însemne amenajarea acestor plaje din punct de vedere al infrastructurii. Este nevoie de o concepţie integrată din partea autorităţii locale în primul rând. (..) Noi punem la dispoziţie suprafaţa, ei să spună: aici e zona pentru familişti, aici e zona pentru concerte”, a mai arătat ministrul.

Poate deveni o perlă turistică

Tanczos Barna a spus că „este o zonă care poate fi transformată într-o perlă turistică dacă ştim să facem o amenajare” şi a precizat că le-a propus autorităţilor „un concurs internaţional de soluţii, lucru care se va anunţa la licitaţie în luna aprilie”.

„Va fi o licitaţie internaţională, mă aştept să vină firme, companii care au făcut plaje în altă parte şi care ne pot desena şi nouă o plajă vandabilă din punct de vedere turistic”, a arătat Barna.

Despre dunele înalte care s-au format pe litoral în iarnă, ministrul a spus că „pe plaje, dacă s-au făcut depuneri de nisip vor fi nivelate de cei de la Apele Române”.

„Cu natura nu poţi să te pui, dacă vrei să păstrezi o anumită secţiune de plajă, la un moment dat trebuie să faci lucrări”, a spus el.