După şedinţa conducerii partidului cu miniştrii liberali din Cabinetul Ciolacu, Mircea Fechet a declarat că a informat conducerea PNL despre situaţia pe care a găsit-o în judeţele Arad și Hunedoara, după deplasărea efectuată în zonele afectate de inundaţii.

”În judeţul Arad, în comuna Brazii, mai exact în satele Şoimuş şi Buceava, situaţia a fost una catrastofală. M-am asigurat că toate echipele de intervenţie ale Administraţiei Naţionale Apele Române, Administraţia bazinală Crişul împreună cu administraţia locală de acolo şi cu colegii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă sunt bine coordonaţi, toţi oamenii şi toate utilajele sunt la lucru.

Astăzi, când discutăm, din raportările pe care colegii mei mi le-au făcut, situaţia este una stabilă, toţi cetăţenii care şi-au pierdut casele beneficiază de adăpost, la fel cum beneficiază de hrană, apă potabilă şi de tot ceea ce au nevoie”, a spus ministrul.

O nouă vizită, săptămâna viitoare

Mircea Fechet a precizat că se va deplasa şi în cursul săptămânii viitoare în zone care au fost afectate de inundaţii.

”Mi-aş dori să nu avem noi astfel de situaţii deşi, din discuţiiile pe care le am în fiecare zi cu colegii de la Administraţia Naţională pentru Meteorologie, ne aşteptăm în continuare la o vară în care este posibil să mai avem astfel de fenomene meteo extreme. Din păcate, ele devin din ce în ce mai dese, în contextul schimbărilor climatice”, a completat Fechet.

El a precizat că atât în Hunedoara, la Baia de Criş, cât şi la Şoimuş, oamenii foarte în vârstă i-au spus că în ultimii 50-60 sau chiar 70 de ani astfel de fenomene meteo nu au avut loc.

”Nu au trăit asemenea clipe de coşmar, ceea ce presupune că în acest context, probabil ar trebui să adaptăm şi strategia noastră de intervenţie, fie că ţine de Ministerul Mediului, fie că ţine de alte instituţii ale statului român, cum ar fi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, să ne adaptăm şi să putem interveni punctual pentru ca să nu ne mai confruntăm cu situaţia de la Arad unde, din păcate, am pierdut şi o viaţă omenească”, a arătat ministrul.

A fost potop

Despre măsurile de prevenţie, Fechet a arătat că în legătură cu lucrările de îndiguire, pe raza Administraţiei Bazinale Crişuri, acolo unde au 1119 Km de amenajări hidro, care înseamnă şi diguri şi alte tipuri de lucrări, nici măcar un metru de astfel de lucrări nu a fost afectată.

”Ceea ce s-a întâmplat acolo a fost un fenomen meteo extrem, un adevărat potop. După estimările specialiştilor, peste 100 de litrii, cantităţi de precipitaţii pe metru pătrat, localizate foarte punctual într-un singur sat, cu cantităţi mari de apă care au coborât de pe versanţi şi care, pur şi simplu, au prins respectiva populaţie în acea vale şi a măturat acea cantitate de apă totul în cale.

Aici cred că va trebui să adaptăm sistemul de alertare a populaţiei, în primul rând, şi să vedem cum putem localiza şi mai bine aceste zone. Pentru că 10km mai departe nu era nicio problemă, deci vorbim de o situaţie foarte localizată şi bineînţeles, de modalitatea în care populaţia înţelege să evalueze acele mesaje şi să se ferească din calea viiturilor.

Am vorbit cu familia persoanei decedate, parte a familiei a reuşit să se salveze urcându-se în podul casei. Din păcate, persoana care a decedat a revenit la parterul locuinţei şi exact acela a fost momentul în care locuinţa sa a fost pur şi simplu luată de viitură”, a spus ministrul Mediului.

Fechet a explicat că mesajul RoAlert este unul standard, el se referă la fenomene meteo imediate.

”Cred că am primit unul chiar în municipiul Bucureşti, dacă îmi amintesc bine, în urmă cu câteva zile. Uneori ele se confirmă, alteori nu.

Din acest punct de vedere, ideal ar fi ca de cât mai multe ori să fie confirmate, pentru că dacă populaţia primeşte zece astfel de mesaje şi constată că de 10 ori nu s-a întâmplat nimic, probabil că există riscul să nu le mai ia în seamă”, a arătat el.