Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, vineri, că se fac pregătiri pentru cea mai amplă campanie de împădurire din România. Din această cauză, ministrul a participat, vineri, la o nouă întâlnire cu reprezentanții gărzilor forestiere din țară.

Cea mai amplă campanie de împădurire din România

„Pregătim cea mai amplă campanie de împădurire din România. În curând, lansăm sesiunea de depunere de proiecte pentru plantarea a peste 56.000 de ha de păduri. Programul este finanțat din PNRR cu 500 milioane de euro. Ei vor fi responsabili pentru evaluarea proiectelor şi activităţilor de împădurire. Le mulțumesc colegilor, am primit propuneri şi observaţii extrem de utile, legate de procedura de implementare a campaniei. Le-am cerut să fie pregătiţi, să vină în ajutorul tuturor celor care doresc să înfiinţeze o pădure nouă.”, a declarat, vineri, Tanczos Barna.

Ministrul Mediului a participat, la Facultatea de Silvicultură din Braşov, la întâlnirea reprezentanților gărzilor forestiere din ţară.

În cadrul întâlnirii, Tanczos Barna a ținut să precizeze că pentru a beneficia de finanţare, proprietarii de teren trebuie să creeze trupuri de pădure de cel puţin 0,5 ha, sau perdele forestiere de protecţie a terenurilor agricole cu o suprafaţă de cel puţin 0,1 ha.

De asemenea, împădurirea trebuie realizată în conformitate cu un plan de proiect aprobat de Garda Forestieră, în care sunt detaliate speciile de arbori şi arbuşti care urmează să fie plantaţi, precum şi densitatea plantaţiilor, mai spune ministrul.

Tanczos Barna a mai anunțat că pe lângă finanțarea plantării, proprietarii noilor suprafețe forestiere vor primi anual 456 euro pentru fiecare ha de pădure înființată, timp de 20 ani.

Se vor deschide mai multe centre de colectare în România

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a anunțat, marți, că punctul de pornire pentru o gestiune mai bună a deşeurilor este dezvoltarea infrastructurii de colectare separată, iar în prezent se construiesc centre de colectare cu aport voluntar şi insule ecologice digitalizate unde populația va putea aduce deșeurile reciclabile.

„Am participat, astăzi, la o dezbatere privind sistemul de gestionare a deşeurilor, organizată de Consiliul Investitorilor Străini. Discuţiile au vizat aplicarea legislaţiei, stadiul reglementărilor din domeniu, măsurile care trebuie luate pentru tranziţia către economia circulară şi creşterea nivelului de colectare separată şi reciclare. Punctul de pornire pentru o gestiune mai bună a deşeurilor este dezvoltarea infrastructurii de colectare separată. Ministerul Mediului vine cu două măsuri din PNRR.

Construim centre de colectare cu aport voluntar şi insule ecologice digitalizate unde populaţia va putea aduce deşeurile reciclabile. Însă, fără o schimbare de mentalitate, sistemele de colectare nu vor fi eficiente. Avem nevoie de educarea şi conştientizarea populaţiei privind impactul deşeurilor asupra mediului înconjurător şi importanţa colectării selective”, a spus ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna.