“La nivel european există responsabilităţi şi printre aceste responsabilităţi se află şi chestiunea monetară”, a declarat Michel Sapin într-un interviu acordat postului de radio RTL. “Trebuie luate decizii şi acestea trebuie implementate până la capăt astfel încât euro să ajungă la un nivel mai normal, care să corespundă mai mult cu valoarea sa reală pe pieţele internaţională”, a adăugat Sapin.

BCE a redus deja dobânda de referinţă la un nivel record şi de asemenea a promis un program de credite ieftine pentru bănci. De asemenea, BCE pregăteşte un program de achiziţii de obligaţiuni.

Declaraţiile lui Michel Sapin vin la câteva zile după ce datele statistice au arătat că economia franceză, a doua mare economie din zona euro, a stagnat în al doilea trimestru al acestui an la fel ca şi în primul trimestru. Noile date statistice l-au determinat pe ministru francez de Finanţe, Michel Sapin, să recunoască că Franţa va rata ţinta de deficit public pentru acest an.

În plus, Sapin a făcut un apel pentru politici orientate spre creştere care relaxează prevederile comunitare care obligă statele membre UE să menţină deficitul public sub pragul de 3% din PIB.

Sursa: Agerpres