Întâlnirea vine după ce miercuri, 7 ianuarie, premierul Victor Ponta le-a solicitat ministrului Transporturilor, Ioan Rus, şi ministrului Finanţelor, Darius Vâlcov, să discute cu reprezentanţii companiilor din sector despre preţul combustibililor, arătându-se convins că printr-o astfel de discuţie se va putea ajunge la un preţ "corect şi rezonabil".

Şeful de la Finanţe a admis că în ultimele zile atât preţul la benzină, cât şi cel la motorină, a pierdut mai mult de 6% şi a precizat că doreşte să cunoască politica economică a companiilor şi construcţia preţurilor pe care aceştia le practică la combustibili, astfel încât, atunci când sunt creşteri sau descreşteri ale preţului la petrol acestea să se regăsească şi la pompă.

"Astăzi (marţi – n. r.) vom discuta cu cei din sector. Discuţiile sunt ca urmare a dispoziţiilor pe care premierul le-a dat în ultima şedinţă de Guvern, atât mie, cât şi domnului Rus, ministru al Transporturilor, şi vom discuta cu Petrom, cu Lukoil pentru a vedea de ce au întârziat cu reducerea preţurilor. Acum au căzut (preţurile la combustibili – n. r.) în ultimele cinci zile de când ne-a solicitat domnul prim ministru – preţul benzinei şi la pompă de la 5,53 lei s-a dus la motorină în jurul lui 5,20 lei, iar de la 5,24 lei – 5,25 lei s-a dus undeva în jurul a 5,00 – 4,97 lei la unele staţii, 5 lei la alte staţii la benzină. Toate aceste lucruri le vom discuta cu ei. Din momentul solicitării primului ministru, de miercuri, până astăzi avem o reducere a preţului atât la benzină, cât şi la motorină cu peste 6%. Vrem să vedem politica lor economică şi construcţia preţului pe care dumnealor le au, astfel încât, atunci când sunt creşteri, respectiv descreşteri, acestea să se regăsească şi în preţul de la pompă", a explicat ministrul Finanţelor, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Ministerul Transporturilor.

"Vom face o informare domnului prim ministru şi apoi o vom face publică", a adăugat Vâlcov.

Premierul Victor Ponta le-a solicitat, pe 7 ianuarie, miniştrilor Transporturilor şi Finanţelor să discute cu reprezentanţii companiilor despre preţul combustibililor, arătându-se convins că printr-o astfel de discuţie se va putea ajunge la un preţ "corect şi rezonabil".

"Îi rog public pe cei doi miniştri – ministrul Transporturilor şi ministrul Finanţelor – să aibă o discuţie normală, instituţională între Guvern şi companiile private din domeniul combustibililor, pentru că acciza a rămas ca în 2014, toate taxele sunt ca în 2014, preţul petrolului a scăzut peste tot în lume, numai la noi nu scade. Sigur, preţul nu e făcut de Guvern, dar sunt absolut convins că o discuţie serioasă cu companiile ne va ajuta să ajungem la un preţ corect şi rezonabil", a spus Ponta în şedinţa de guvern.

Cotaţia barilului de ţiţei Brent a coborât, marţi, 13 ianuarie, sub pragul de 46 de dolari, pentru prima dată după luna aprilie 2009, analiştii avertizând că noi scăderi sunt posibile, pe fondul excesului de ofertă şi a cererii modeste. AGERPRES

Te-ar putea interesa și: